Onderdeel van de feestweek is de versierde fietsjeskeuring voor de kleintjes op zondag.
Onderdeel van de feestweek is de versierde fietsjeskeuring voor de kleintjes op zondag. Foto: Bob Awick

Paar opstootjes tijdens kermisweek

BLARICUM Het terugbrengen van horeca-activiteiten in het weekend - voorafgaand aan de kermisweek - naar 'Blaricumse maat' leidde eerder tot felle discussies waarbij emoties hoog opliepen. Toch zette de gemeente een streep door deze buitenfestiviteiten. Het lijkt effect te hebben.

Want de beladen zaterdagavond is nagenoeg vlekkeloos en rustig verlopen. Dat melden niet alleen burgemeester Joan de Zwart-Bloch en de politie, maar ook bezoekers ervaren dit zo. "Er waren de afgelopen dagen wat opstootjes en gisteren (maandag, red.) twee aanhoudingen. Eentje voor het vernielen van een autospiegel en de andere voor verboden wapenbezit", aldus een politiewoordvoerder, die benadrukt dat het hier niet om een vuurwapen gaat, maar om een klein steek- en slagwapen. Ook Hart van Blaricum is opgelucht. "Verguisd, maar wel rug recht gehouden in belang van alle inwoners", twitterde fractievoorzitter Willem Pel.
De opening van de 60-jarige kermis werd maandag verricht door De Zwart-Bloch; zij onthulde het nieuwe kermislogo. Voor alle goede zorgen kreeg Blaricum van de kermisexploitanten een antiek draaimolenpaard cadeau. "Ik vind dit écht fantastisch", reageerde zij. "Het paard krijgt een plek op het gemeentehuis." Verder was er maandag voor de eerste zestig kinderen een gratis oliebol en deelde De Hoop ijsjes uit. De Oranje Vereniging Blaricum organiseerde de afgelopen dagen tal van activiteiten. De afsluitende volksspelen vinden vanmiddag plaats.