Annelot en Marijn gaan vaak met hun vader Gerlof mee vissen, net als vriend Hans Kaarsgaren (r).
Annelot en Marijn gaan vaak met hun vader Gerlof mee vissen, net als vriend Hans Kaarsgaren (r). Foto: Bob Awick

Fanatiek visser Gerlof Calis (55): 'Meer jeugd is bij HSV Flevo zeker welkom'

EEMNES Hengelsportvereniging Flevo uit Eemnes bestaat al langer dan een halve eeuw. Het ledental van de in 1962 opgerichte visclub ligt vrijwel altijd rond de 450. Er komen en gaan leden, zegt secretaris en fervent wedstrijdvisser Gerlof Calis (55) uit Laren. "Momenteel hebben we een mooie aangroei van jonge mensen, maar meer jeugd is bij HSV Flevo zeker welkom."

Volgens de Laarder is vissen helemaal geen duffe sport. "Wist je dat het juist heel populair is? Nederland telt meer dan twee miljoen vissers en staat daarmee - na het voetbal - op de tweede plek van favoriete sporten." Voor hem is vissen geen hobby, maar een passie.
De vaste stek voor HSV Flevo - een vrije vereniging die niet is aangesloten bij Sportvisserij Nederland - is de Eemnesservaart. Dit viswater wordt gehuurd van de gemeente Eemnes en leden mogen daar voor slechts 5 euro per jaar vissen. De voormalige trekvaart is een prima en sfeervolle plek. Vroeger - in zijn jeugd - kwam Calis daar ook al. Met zijn vrienden Tonnie Bus en de broertjes De Leeuw. Tegenwoordig vist hij vaak met zijn maat Hans Kaarsgaren.
Welke vissoorten zwemmen daar? "Voorn, blei, brasem, karper, baars, schele pos, alvertjes en snoek", somt hij op. "Maar er zijn er nog veel meer. Tegenwoordig hebben we ook de Amerikaanse rivierkreeften. Gelukkig niet van die grote, want ze eten het broedsel van de vissen op en verdringen hun Europese soortgenoot omdat ze vaak groter en agressief zijn."
Calis is een fanatiek wedstrijdvisser en was tot twee jaar geleden vijfmaal clubkampioen. HSV Flevo organiseert zes wedstrijden per jaar, waarvan één schrapwedstrijd. Dat laatste komt goed uit als de vangst wat tegenvalt of als je verhinderd bent. "We vissen op gewicht. Paling en snoek worden niet meegerekend, maar als je een paar brasems vangt, ben je spekkoper. De vis wordt in een leefnet 'bewaard' en na de wedstrijd weer teruggezet." Wie aan een wedstrijd deelneemt, trekt een lootje met daarop een nummer dat correspondeert met een nummer op het wegdek. Doelbewust? "Jazeker, want dan kunnen de deelnemers van tevoren geen voerstek aanmaken", legt Calis uit.
Is vissen een kwestie van geluk? "Welnee", zegt de Laarder. "Het gaat om de tactiek. 95% is kennis van water, weer, voer en natuurlijk vis. Slechts 5% is geluk. Ook de dikte van de lijn en het afstellen van de dobber is van belang." Geheimzinnig over zijn werkwijze doet hij niet. "Ik vind het juist leuk om jonge mensen de kennis van het vissen bij te brengen."

Wie lid wil worden van HSV Flevo kan bij De Welkoop aan de Noordersingel een inschrijfformulier halen. Op 14 september is er tussen 8.00 en 10.00 uur weer een jeugdwedstrijd (t/m 14 jaar). "Wij zorgen voor de benodigdheden." Verzamelen tussen 7.00 en 7.30 uur.