V.l.n.r.: Aukje van den Brink-Krul, Hanneke Nolten,  Roland van Benthem en George Gerards.
V.l.n.r.: Aukje van den Brink-Krul, Hanneke Nolten, Roland van Benthem en George Gerards. Foto: Bob Awick

VU Het Gooi pakt seizoen 2019/2020 opnieuw uit

BEL Burgemeester Roland van Benthem van Eemnes heeft het eerste programmaboekje voor het nieuwe seizoen van Volksuniversiteit Het Gooi in ontvangst genomen. Het programma omvat ruim honderd activiteiten, lezingen, cursussen en workshops op de meest uiteenlopende gebieden, zowel creatief en informatief als pure ontspanning, verspreid over de BEL-gemeenten en Huizen.

Enkele jaren geleden nam Volksuniversiteit Laren-Blaricum-Eemnes de activiteiten van Huizen over en bouwde deze met succes uit. Mede daardoor staat Volksuniversiteit Het Gooi - dat zonder subsidie opereert - er financieel weer gezond voor. Het oplossen van de crisis heeft hierop ook zeker invloed gehad. Ook de herintroductie van het programmaboekje werpt zijn vruchten af. In dit digitale tijdperk blijkt print - in de vorm van een mooi vormgegeven boekje - voor de meeste cursisten nog altijd beter te werken.
Er zijn nieuwe activiteiten opgenomen in het programma. Zo is vorig seizoen voorzichtig gestart met een introductiecursus Chinese taal en cultuur. Die is zo goed ontvangen dat deze cursus nu een vaste plaats in het aanbod heeft gekregen. Maar Frans, Italiaans, Engels, Spaans of Portugees kan natuurlijk ook. Of stoelyoga, tai-chi, fotograferen met je smartphone, koken, schilderen met bekende Laarder Hans van Deuren of samen met gelijkgestemden mee op een van de talloze wandelingen in de omgeving. Wandelingen die, zo melden de begeleiders: "Altijd doorgaan, weer of geen weer." Nieuw is de inloopavond Talen op woensdag 4 september (19.00 tot 21.00 uur in het Brinkhuis in Laren), waar taalcursisten kunnen kennismaken met de aanwezige docenten, de gevolgde lesmethode en hun instapniveau kunnen bespreken.
Het nieuwe seizoen wordt overigens een bijzonder jaar, want er valt iets te vieren: het 75-jarig bestaan van de Volksuniversiteit, waaraan uitgebreid aandacht zal worden besteed.
Daarnaast heeft het bestuur vorige maand afscheid genomen van drie vrijwilligers die zich vijftien jaar lang hebben ingezet voor de Volksuniversiteit: de (oud)-bestuursleden Jan de Jong, Carla Cahn en Rien Wesdorp. Gelukkig heeft de Volksuniversiteit uitstekende vervanging kunnen vinden in voorzitter Hanneke Nolten (voorheen interim-voorzitter) en George Gerards, die het penningmeesterschap overneemt van Jan de Jong. Monique van de Kerkhof, tevens docente Dutch for Non-Dutch en bestuurslid bij de Volksuniversiteit, neemt het voorzitterschap van de programmacommissie over van Carla Cahn.