College Eemnes stemt voor groene leges

EEMNES Particulieren die hun woning écht willen verduurzamen, krijgen voor de omgevingsvergunning korting op de bouwleges. Tenminste, dat is het voorstel van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.

Het voordeel kan oplopen tot 3.000 euro per woning. "Dat bedrag schelden we dan kwijt", aldus burgemeester Roland van Benthem. Het college stelt het plafond voor deze regeling op 30.000 euro en hoopt inwoners hiermee te motiveren om tot verduurzaming over te gaan.
Een renovatie naar een nul-op-de-meterwoning - denk daarbij aan zonnepanelen, aardgasvrij en isoleren van de spouwmuur - kan wel 65.000 euro kosten. Woningeigenaren in de Zuidpolder kunnen dit financiële voordeeltje niet meepakken. "Daar is de korting al in de grondprijs verwerkt. Wij zijn gekke Henkie niet om het voor een tweede keer cadeau te geven", grapte Van Benthem. Voor de corporatiewoningen binnen de gemeente bestaat al een regeling. De Alliantie start nog dit jaar met een pilot op de Patrijzenhof om daar woningen te renoveren naar nul op de meter.
Daarnaast denkt het college na over een zogenaamde paraplubepaling waarbij 5 tot 10% extra bouwvolume wordt toegestaan, zodat de kast voor de warmtepomp niet ten koste gaat van het woonoppervlak. Het voorstel wordt op 9 september in de raadscommissie besproken.


Inloopavond Tergooi-terrein

BLARICUM In het gemeentehuis van Blaricum (Kerklaan 10) vindt donderdag 5 september van 19.00 tot 21.00 uur een inloopavond plaats over de herontwikkeling van het Tergooi-terrein Blaricum.

De gemeenteraad heeft besloten dat het terrein in aanmerking kan komen voor woningbouw, bedrijvigheid en zorg. Ook inwoners kunnen meedenken over de invulling en zijn donderdag welkom om ideeën en suggestie in te brengen. Er worden enkele thematafels ingericht en de gemeente legt bezoekers enkele vragen voor over voorzieningen en zorgvormen. De uitkomsten van de inloopavond worden gebruikt als onderlegger voor het bestemmingsplan. Tergooi Ziekenhuis neemt de uitkomsten mee in de uitwerking en ontwikkeling van de locatie.