INmarkt Laren staat voor zondag gepland.
INmarkt Laren staat voor zondag gepland. Foto: Bob Awick

Gooise dorp Laren wordt dit weekend omgetoverd tot een 'plek van plezier'

Het verenigingsleven en vrijwilligerswerk staan dit weekend centraal in Laren. Het feest begint vrijdag en duurt tot en met zondag.

LAREN Wat is bij uitstek een 'plek van plezier'? Die vraag gaat de Historische Kring Laren (HKL) beantwoorden door op Open Monumentendag, zaterdag 14 september (12.00 uur) een lezing in centrum De Lindenhoeve te organiseren over de Laarder kermis. Spreker is Karel Loeff, bestuurslid Stichting Kermis Laren.

De lezing is slechts een van de vele activiteiten die in het dorpsweekend van 13 tot en met 15 september, waarin verenigingsleven en vrijwilligerswerk centraal staan, worden georganiseerd. Ook de Open Monumentendag (zaterdag) maakt hier deel van uit. Op zaterdagavond is er een UITmarkt in Singer Laren en op zondag 15 september tonen de verschillende vrijwilligersorganisaties zich op de INmarkt. Hiervoor wordt speciaal de muziektent weer opgebouwd!

Het thema van Open Monumentendag is dit jaar 'Plekken van plezier'. De HKL organiseert ook een huifkartocht (vanaf 14.00 uur), voortgetrokken door een oude tractor, speciaal voor gezinnen met jonge kinderen (aanmelden via info@historischekringlaren.nl) en in De Lindenhoeve is een foto-expositie te zien van plezierige plekken. In het NPB-kerkje - ooit van de Nederlandse Protestantenbond, nu Vrijzinnige Geloofsgemeenschap - kan naar muziek worden geluisterd. In de Larense molen, altijd interessant om van binnen te zien, wordt een plezierige verrassing opgediend.

In de Johanneskerk - op zaterdag open van 11.00 tot 17.00 uur - bespeelt tussen 13.00 en 15.00 uur beiaardier Klaas de Haan het carillon. Aansluitend is er een zangconcert van het koor van de PKN-gemeente Laren-Eemnes. Ds. Job de Bruijn speelt piano en vertelt er verhalen bij. In de tussentijd kunnen kinderen en hun ouders meedoen aan een puzzeltocht in de kerk, waarbij aan de hand van foto's vijftien vragen zijn gemaakt. De antwoorden zijn in de kerk te vinden.

De INmarkt, georganiseerd door Versa Welzijn in samenwerking met Sportief BEL, is zondag 15 september van 13.00 tot 17.00 uur op het parkeerterrein voor de basiliek en het Brinkhuis. Dit jaar wordt de INmarkt gekenmerkt door een festivalsfeer met verschillende pleinen, waar bezoekers zich kunnen laten inspireren door thema's als kids, sport, kunst, cultuur en muziek. Tussen 13.00 en 17.00 uur zijn er optredens en demonstraties. Wethouder Karin van Hunnik verzorgt om 13.00 uur de opening.
De gerestaureerde en antieke muziektent van Laren is opnieuw in alle pracht te bewonderen en wordt gebruikt voor optredens van MCC Drumband, Mannenkoor De Speuit, vrouwenkoor Once Again, muziekvereniging St. Jan, accordeonvereniging Aurora en de Gooische Muziekschool. Aan de buitenbar van het Brinkhuis wordt een (alcoholvrije) cocktail geschonken en in de kloostertuin worden diverse kunstzinnige workshops en demonstraties gegeven. Voor de kinderen is er een speciaal programma van de brandweer, de scouting bouwt zijn eigen terrein en Montris Kinderopvang heeft een heus blotevoetenparcours. Ook kunnen de kinderen worden geschminkt of zich op een springkussen uitleven. In het Brinkhuis is de band LX NOVUM te horen met muziek uit de jaren 60 en 70. In totaal zijn er 53 deelnemende partijen die zich met diverse programma's tijdens INmarkt presenteren.

Op zaterdag 14 september vanaf 20.15 uur opent Singer Laren samen met het Brinkhuis, het Rosa Spier Huis en het Papageno Huis het nieuwe theaterseizoen. Er is een afwisselend programma voor jong en oud met cabaret, klassieke muziek en toneel. De voorstelling is gratis toegankelijk op vertoon van een geldig kaartje. Er zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar via kassa@singerlaren.nl.