Nieuwe dorpsdichter Leon Lutterman (r) koopt natuurlijk een boekje van zijn voorganger Gerard Wortel (l), net als Gerard Beentjes.
Nieuwe dorpsdichter Leon Lutterman (r) koopt natuurlijk een boekje van zijn voorganger Gerard Wortel (l), net als Gerard Beentjes. Foto: Bob Awick

Bedankt rebelse podiumkunstenaar

Na een 'fout' cadeau is Gerard Wortel zo trots als een pauw dat zijn poëzie een plek in de openbare ruimte krijgt. Bedankt, dorpsdichter!

EEMNES Gerard Wortel is na zes jaar dorpsdichter af. Tijdens een oergezellige samenkomst in Het Oude Raadhuis kreeg de Eemnesser uit allerlei hoeken louter lof toegezwaaid. "Hoeveel veren kun je iemand in de reet steken", grapte burgemeester Roland van Benthem.

Namens de gemeenten kreeg de scheidend poëet meerdere cadeaus, waaronder een kleurrijke koe van keramiek. Een tweede exemplaar overigens, want die had Wortel namelijk al eens bij het jubileum van tien jaar Winterconcerten namens de gemeente mogen ontvangen. Wortel nam geen blad voor de mond en reageerde: "Als ik dit cadeau heel houd, is het dan goed dat ik het inruil?"

Zijn zichtbaar teleurgestelde gezicht klaarde helemaal op toen hij vervolgens minstens één gedicht in de openbare ruimte aangeboden kreeg. "Dat kan op een gevel, op een bord langs de weg of een bankje komen", aldus Van Benthem in zijn speech. Hoe en wat wordt in overleg met Wortel bepaald.
De rebelse podiumkunstenaar was altijd betrokken bij hoogtijmomenten in de gemeenten, maar stuurde ook - zoals Gerard Beentjes dichtte - wethouders naar huis en raadsleden naar de provincie. Hij schreef onder meer odes over dorpssmid Jaap Eek en Laarder Ernst Wortel. Van Benthem: "Jouw gedichten, jouw liedjes, zijn treffend, herkenbaar, soms leuk, soms een traan, soms een beetje fel. Ze zijn terug te vinden in Wortels nieuwe bundel 'Dichter op Eemnes'. Dat zie je in de prachtige foto's (van Lonneke Boots, red.) in het boek, lees je in de verhalen en het is een prachtige afsluiting geworden van jouw tweede termijn als dorpsdichter. We hebben te maken met een heel veelzijdig man, die zijn liefde voor Eemnes niet onder stoelen of banken steekt."

Nieuwe dorpsdichter

Leon Lutterman is Wortels opvolger. Lutterman reageerde als enige op de oproep voor een nieuwe dorpsdichter. Een ballotagecommissie beoordeelde zijn inschrijving en adviseerde het college positief. Luttermans benoeming is voor een periode van een jaar, met de mogelijkheid tot verlenging van twee jaar. De Eemnesser laat weten "er zin in te hebben".

Van Benthem: 'Hoeveel veren kun je iemand in de reet steken'

Wortel draagt een van zijn vele gedichten voor.