Met lede ogen zagen buurtbewoners de plataan tegen de vlakte gaan.
Met lede ogen zagen buurtbewoners de plataan tegen de vlakte gaan. Foto: Albert van der Linden

Bijvanck-bewoners boos op gemeente na kappen plataan

In de Bijvanck liepen de gemoederen vrijdag hoog op toen de gemeente daar een beeldbepalende, gezonde boom heeft laten kappen.

BLARICUM Aan de Booket is vrijdag een gigantische plataan met de grond gelijk gemaakt. De meerderheid van de buurt was hier fel op tegen, maar gesprekken, protesten en een bezoek aan de geschillencommissie konden het doodvonnis voor deze boom niet tegenhouden. Volgens buurtwoordvoerder Marion Duijsens zou slechts één buurtbewoonster (volgens wethouder Liesbeth Boersen twee mensen, red.) de 'kapwens' hebben uitgesproken: "Ze zou last hebben van te veel schaduw en afvallend blad."

En nu is de buurt dus een boom armer. Een van de buurtbewoners - een oudere dame - stond er zelfs bij te huilen. "De boom was gezond, van landschappelijke waarde en beeldbepalend voor de buurt. Dat vond ook de groendeskundige, maar in opdracht van de gemeente heeft hij toch de boom moeten vellen", gaat Duijsens verder. Zij keek vanuit haar huiskamer op de boom, waarvan nu alleen nog de stam en takken overeind staan. "Een ander bedrijf komt dat nog weghalen." De boom had wel last van wortelopdruk. "Maar dat komt door slecht onderhoud", meent Duijsens, die nu zo'n vijftien jaar in haar woning aan De Noord woont. Ze realiseert zich dat de platanen best groot zijn voor deze wijk. "Maar dan had de gemeente ze eerder moeten weghalen of beter onderhoud moeten plegen. Maar in al die jaren is er nauwelijks aan groenonderhoud gedaan."
De bomen staan al jaren ter discussie, laat een andere buurtbewoonster telefonisch weten. Hoewel zij zegt neutraal te staan in deze kwestie wil ze liever niet met haar naam in de krant. Doel van haar belletje is om te voorkomen dat die ene mevrouw en de gemeente de zwartepiet toegespeeld krijgen. "De bomendeskundige vertelde eerder dat er wel drie bomen verwijderd moeten worden zodat de rest beter tot ontwikkeling kan komen, want de bomen staan echt schots en scheef. Mijn kind heeft er al eens flink zijn knie kapot gevallen en ik heb daar - in het vergeten hoekje - ook een meneer overeind moeten helpen. Ik ben met iedereen on speaking terms, maar er is maar één mevrouw die hiervan beter wordt. Zij heeft zich het hout van de boom al toegeëigend en wij zitten de komende weken en maanden in het stof van het gezaag."
Vanuit zijn ziekbed reageert DAB-raadslid Rob Bruintjes. Hij is al langer in overleg met wethouder Boersen over de bomen. "Maar telkens zonder succes. De platanen in onze wijk veroorzaken wortelopdruk. Op de hoek Booket/Schans staat al maanden een hek. Meer wordt er niet gedaan. De platanen bij de parkeerplaatsen zorgen dat straatstenen omhoog worden gedrukt. De wethouder weet dit, maar doet er niets aan."
Wethouder Liesbeth Boersen- de Jong geeft toe dat de bomen in dat stukje Bijvanck slecht onderhouden zijn. Maar dat de reus tegen de vlakte moest, is een besluit van het college geweest. "De boom nam heel veel licht weg bij een woning en voor dat verzoek heb ik begrip. Bovendien was de worteldruk groot."