Schotsman (r) afgelopen vrijdag tijdens zijn laatste uitruk.
Schotsman (r) afgelopen vrijdag tijdens zijn laatste uitruk. Foto: Bob Awick

Brandweerman Hans Schotsman laat pager tegenwoordig thuis

LAREN Brandweerman Hans Schotsman (55) is gestopt met de repressie, ofwel de uitrukdienst. "Vanaf nu zal ik dan ook geen pager meer bij me dragen, maar ik blijf wel gewoon werkzaam bij de brandweerafdeling Risicobeheersing en Brandveilig Leven, maar ook nog als wijkbrandweerman in Laren en Huizen", aldus de Laarder.

Schotsman raakte als kleine jongen met het brandweervirus besmet. Hij woonde tegenover de kazerne, waar ook zijn vader actief was bij de vrijwillige brandweer. Als 17-jarige begon hij aan de opleidingen en is hij uiteindelijk brandwacht, chauffeur, bevelvoerder en officier van dienst en ook nog even postcoƶrdinator geweest. Hij maakte vele incidenten mee: van lachwekkende en onvoorstelbare situaties tot zeer ernstige incidenten met helaas een slechte afloop voor betrokkenen. "Gelukkig hebben we bij de brandweer een uitstekende opvang en kunnen we erover praten, zodat je het een plekje kunt geven. En ook het thuisfront is enorm belangrijk, want je gaat bij nacht en ontij weg en komt altijd met een verhaal thuis. Een luisterend oor is dan heel fijn."
De brandweerman kan terugkijken op een mooie tijd. "De reden om ooit bij de brandweer te gaan? Mensen helpen! Ik kan dan ook iedereen aanbevelen om bij de vrijwillige brandweer te komen. Dankbaarder werk is er niet en daarbij werk je samen met een groep mooie mensen die letterlijk en figuurlijk voor je door het vuur gaan", zegt de immer opgewekte Laarder. Het officiƫle afscheid vindt plaats in januari 2020.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding