Van de sleuteloverdracht werd een feestelijk moment gemaakt.
Van de sleuteloverdracht werd een feestelijk moment gemaakt. Foto: Bob Awick

Feestelijk moment voor Rosa Spier Huis; hoofdgebouw opgeleverd

LAREN Karin Annaert, directeur/bestuurder van het Rosa Spier Huis, is een blij mens. Maandag heeft zij de sleutel van het cultuur- en zorggebouw aan de Hector Treublaan in handen gekregen. Zij kreeg het zo belangrijke kleinood uit handen van Bob van den Mosselaar. Hij is directeur van Slokker Bouwgroep Huizen.

Bij dit feestelijke moment waren ook Marco Binnendijk (hoofd Technische Dienst) en Dimitry Melchiors (adviseur van het Rosa Spier Huis) aanwezig.

Mijlpaal

De sleuteloverdracht is een belangrijke mijlpaal voor het Rosa Spier Huis, dat in oktober haar 50-jarig bestaan viert en in april dit jaar nog met een bezoek van Beau van Erven Dorens werd vereerd voor zijn programma Beau Five Days Inside. De formele opening van het nieuwe complex staat gepland voor maart/april 2020.

Wonen en Werken

Het cultuurgebouw vormt het kloppend hart van het nieuwe Rosa Spier Huis en is toegankelijk voor bewoners én mensen van buitenaf. Het prachtige gebouw is tot stand gekomen dankzij giften en schenkingen van een groot aantal fondsen en particulieren en omvat privéateliers en studio’s. Ook bevindt de Anna-Stibbe concert- en theaterzaal zich in dit gebouw, net als de bibliotheek, het galeriecafé annex restaurant, de expositieruimte en een muziekkamer. Er is ook een prachtig terras.

Sleuteloverdracht van zorg- en cultuurgebouw is belangrijke mijlpaal

Op het terrein bevinden zich 92 zelfstandige appartementen, die middels overkappingen verbonden zijn met het cultuurgebouw. Het zorggebouw, met 45 zorgeenheden, biedt zorg aan bewoners met een intensieve zorgbehoefte. De bewoners van het oude adres aan de Esseboom verhuizen eind november. Dat gebeurt allemaal in een week tijd. Inmiddels hebben ook de eerste rondleidingen voor de betrokkenen plaatsgevonden.

Verhuur

Het nieuwe Rosa Spier Huis biedt een inspirerende woon- en werkomgeving voor kunstenaars en (bij voorkeur aan kunst gerelateerde) wetenschappers van alle leeftijden. De appartementen worden eind oktober opgeleverd. De verhuur is inmiddels begonnen.

50-jarig bestaan

Op 11 oktober aanstaande bestaat het Rosa Spier Huis vijftig jaar. In 1969 verrichtte Marga Klompé (de toenmalige minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk) de opening van het huis aan de Esseboom in Laren. Dit najaar viert het Rosa Spier Huis haar 50 jaar bestaan met een besloten feest voor bewoners, medewerkers en vrijwilligers. Een feest én een weemoedig afscheid van het 'oude Rosa'.