Tijdens het de aftrap van de race bij de Gooische School in Laren.
Tijdens het de aftrap van de race bij de Gooische School in Laren. Foto: Bob Awick

Tien scholenteams uit regio doen mee aan E-waste Race

LAREN Tien basisscholen uit Gooi en Vechtstreek doen mee aan de E-waste Race. Vanmiddag was het startschot op de Gooische School in Laren, een van de deelnemende scholen.

Ook De Zuidwend uit Eemnes, de Rehobothschool uit Huizen en Basisschool Kinder Campus, L.W.J. Van Hasseltschool, Jan van Rijckenborghschool, OBS Goudenregen, Kruispunt loc. Da Costaschool en IPS (Hilversum) en Kors Breijerschool (Weesp) doen mee. De kinderen nemen het - per schoolteam - tegen elkaar op om zo veel mogelijk afgedankte elektrische apparaten (ook wel e-waste genoemd) in te zamelen.

De Larense wethouder Ton Stam was bij de aftrap aanwezig: "Waar doet circulair je aan denken? Juist, de cirkel, in een kring rondgaan. Laten we afspreken dat we in het klein beginnen. Weg met plastic, ook op scholen gescheiden inzamelen én elektrische apparaten inleveren om onderdelen weer te gebruiken. Geef de aarde een kans!"

Recyclen

E-waste Race is bedoeld om het apart aanbieden van elektronisch afval leuker en makkelijker te maken. In Nederland wordt 55% van de totale hoeveelheid elektronisch afval niet gerecycled omdat het afval niet apart wordt aangeboden. Zo gaan waardevolle materialen verloren en dat is zonde.
"De E-waste Race is leerzaam en draagt eraan bij dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen. Door te recyclen hoeven er bovendien minder kostbare grondstoffen uit de aarde gehaald te worden bij het maken van nieuwe apparaten", aldus een woordvoerder van de Gewestelijke Afvalstoffen Dienst (GAD).

Verzamelen

Buurtbewoners kunnen hun afgedankte elektrische apparaten, zoals stijltangen, haardrogers, dvd-spelers en dergelijke, aanmelden op www.ewasterace.nl. Op een vooraf afgesproken tijd worden deze aan huis opgehaald door scholieren die de apparaten op school verzamelen.

Wethouder Stam: 'Laten we afspreken dat we in het klein beginnen'

Score

De GAD haalt het elektronisch afval op bij de scholen en zorgt ervoor dat het bij gerenommeerde verwerkers terechtkomt. Op de website wordt de score tussen de scholen bijgehouden. De winnende groep gaat op schoolreis naar Nemo in Amsterdam.
De E-waste Race in deze regio is een samenwerking met GAD Gooi en Vechtstreek en Weee Nederland. Zij zorgen ervoor dat ingezameld e-waste bij gerenommeerde recyclers terechtkomt.