'IJsgezicht met jager die een otter toont' van Hendrick Avercamp.
'IJsgezicht met jager die een otter toont' van Hendrick Avercamp. Collectie Rijksmuseum A'dam

Spannende expositie 'Weer en wind. Avercamp tot Willink' in Singer Laren

Terwijl de mussen dood van het dak vielen, waren de medewerkers van Singer Laren voor de nieuwe expo bezig met hele andere weertypes.

LAREN In de tentoonstelling Weer en Wind. Avercamp tot Willink zijn ruim honderd verrassende en spannende kunstwerken te zien van Nederlandse kunstenaars in de afgelopen vier eeuwen, stuk voor stuk meesters in het verbeelden van mooi, dreigend of extreem weer. De expositie wordt begeleid door gedichten uit het boek Weer en wind - 100 gedichten en 100 gezichten, mede samengesteld door Nicolaas Matsier.

Gastconservator Boudewijn Bakker, oud-hoofdconservator van het Stadsarchief Amsterdam en specialist op het gebied van het landschap in de Nederlandse beeldende kunst, maakte de selectie voor de schilderijen en tekeningen. De tentoonstelling is thematisch opgezet en leidt de bezoeker aan de hand van thema's als 'Storm en regen', 'Koud en guur, sneeuw en ijs' en 'Het weer vandaag' door vier eeuwen verbeelding van veelal extreem weer. Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur: "Weer en wind is niet alleen een ode aan de schoonheid van zon, maan, wind en regen, maar toont ook dat wij al eeuwenlang geteisterd worden door watersnoodrampen en zelfs een kleine ijstijd."
Het oudste werk uit de tentoonstelling is een winterlandschap uit 1565: Kruiend ijs bij Delfshaven van Cornelis Jacobsz van Culemborch. Ook op het meest recente werk, IJsberg van Robert Zandvliet uit 2018, staat het ijs centraal: een spectaculair werk geïnspireerd op een schets van Louis Apol uit 1880 tijdens een expeditie naar Nova Zembla.
In de expositie zijn op de wand fragmenten van gedichten te lezen. Daarnaast is in de audiotour, ingesproken door acteur en regisseur Edwin de Vries, een aantal gedichten te beluisteren. Deze komen uit de gedichtenbundel Weer en wind - 100 gedichten en 100 gezichten, samengesteld door Nicolaas Matsier, Helmi Goudswaard en Boudewijn Bakker. Nicolaas Matsier (1945) vestigde zijn reputatie met de verhalenbundels Oud-Zuid (1976), Onbepaald vertraagd (1979) en de novelle De eeuwige stad (1982). In 2015 publiceerden de drie auteurs de veelgeprezen bundel Op 't duin - 100 duingedichten en 100 duingezichten. De bundel verschijnt bij Uitgeverij THOTH, bestaat uit 240 pagina's met ruim honderd illustraties in kleur en is verkrijgbaar in de Singer Shop.
Gelijktijdig met de tentoonstelling is een presentatie te zien over het wetenschappelijk onderzoek naar klimaatverandering door wetenschapper en weerman Peter Kuipers Munneke. Hierin staat de vraag centraal hoe het smelten van de ijskappen op Groenland en Antarctica bijdraagt aan het tempo van het stijgen van de zeespiegel. Samen met kunstenaar Suzette Bousema maakt Kuipers Munneke aan de hand van zijn onderzoek een presentatie waarin de schoonheid van de wetenschap getoond wordt. "Het is een viering van de nieuwsgierigheid en de wetenschap", aldus Kuipers Munneke.

Weer en wind. Avercamp tot Willink is te zien van 3 september t/m 5 januari 2020.

'Gezicht op een stad' van Carel Willink.
'Uitzicht Atelier te Eerbeek' door Jan Mankes.
'IJsberg IJszee' van Robert Zandvliet.
'Een boerin met koeien op een landweg in de regen' van Anton Mauve.