Uitvoering in de basiliek.
Uitvoering in de basiliek. Foto: Yvonne Verburg

Ton Koopman met Weihnachtsoratorium in basiliek

LAREN The Amsterdam Baroque Orchestra & Choir, het orkest van van barok-dirigent Ton Koopman (74) bestaat veertig jaar. Op zondag 15 december (14.30 uur) voeren zij het sfeervolle Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach uit in de Sint Jansbasiliek. Volgens organisator Stichting Laren Klassiek een ideale voorbereiding op een sfeervol kerstfeest.

Het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach vertelt in zes delen het verhaal van de geboorte van Christus. Oorspronkelijk werden die delen niet op één avond, maar in zes kerkdiensten van kerst tot Driekoningen uitgevoerd. Meestal worden er in concertvorm vier cantates ten gehore gebracht, maar dit jaar voert Ton Koopman - heel uitzonderlijk - alle zes de cantates uit.

Perspectieven

"Hoor hoe Ton Koopman telkens een andere hoek kiest en je verrast met nieuwe perspectieven", recenseerde De Volkskrant met maar liefst vijf sterren één van zijn uitvoeringen van het Weihnachtsoratorium. 'Om de dirigent, organist, klavecinist en oudemuziekvorser live mee te maken,' schrijft de krant verder, 'kun je tegenwoordig beter terecht in Spanje, Zuid-Korea, China of Japan dan in Nederland waar de subsidieverstrekkers hem nog altijd niet gunstig gezind zijn. Bij Ton Koopman klinkt Bach anders.' Naast het koor brengt deze exclusieve uitvoering in Laren internationale solisten, zoals Yetzabel Arias Fernandez (sopraan), Franziska Gottwald (alt-mezzosopraan), Tilman Lichdi (tenor) en Klaus Mertens (bas).

Deze maand begint de kaartverkoop. Tickets voor het Weihnachtsoratorium zijn te bestellen via de Nationale Theaterkassa 0900-9203 of via www.larenklassiek.nl. In de banken is het vrije zit. Kaarten kosten 65 euro (eerste rang) en 55 euro (tweede rang), inclusief programmaboekje en pauzedrankje.