Tijdens de aftrap van de campagne bij Hockeyclub Naarden met een alcoholvrij drankje.
Tijdens de aftrap van de campagne bij Hockeyclub Naarden met een alcoholvrij drankje. Foto: Bob Awick

'We willen de trend keren dat jongeren te veel drinken'

LAREN/BLARICUM In de hele regio komen posters te hangen om ervoor te zorgen dat jongeren onder de 18 jaar nergens meer alcohol kunnen krijgen. Sportclubs, horeca, winkels, gemeenten en scholen: iedereen doet mee. En dat is ook hard nodig, want jongeren in de regio drinken nog steeds te veel en starten te vroeg met alcohol.

"Met de campagne 'Hier fix je NIX' geven we voorlichting aan jongeren, maar betrekken we ook de hele omgeving erbij", aldus Rinelle van den Top, adviseur gezondheidsbevordering van de GGD Gooi en Vechtstreek. Nu blijkt het nog te makkelijk te zijn voor jongeren onder de 18 jaar om aan alcohol te komen. "We moeten het net rondom jongeren sluiten en de beschikbaarheid moet omlaag." Naast het ophangen van posters wordt er ook gecontroleerd bij onder meer horeca en winkels, worden er ouderavonden georganiseerd en trainingen voor onder meer leerkrachten.
Uit allerlei onderzoeken blijkt dat hoe eerder jongeren starten met alcohol hoe groter de kans is dat zij op latere leeftijd meer gaan drinken. "Alcohol heeft invloed op de ontwikkeling van de hersenen, het zorgt voor een gedragsverandering en ook grensoverschrijdend seksueel gedrag", legt Van den Top uit. Maar hoe erg is het in de regio eigenlijk? De laatste cijfers dateren uit 2015. Daaruit blijkt dat 23% van de jongeren uit klas twee en vier van de middelbare school weleens aangeschoten of dronken is geweest. Landelijk ligt dat percentage op 15%. Ook de cijfers over bingedrinken (vijf glazen of meer op één avond) liegen er niet om. Van de ondervraagde jongeren geeft 27% aan dat dat voorkomt (landelijk 22%). "We weten wel dat jongeren later zijn gaan drinken en ook minder, cijfers over de afgelopen tien jaar laten dat zien, maar voor gedragsverandering is een lange adem nodig. Zorgwekkend is wel dat het bingedrinken stabiel hoog blijft." Het resultaat van alle campagnes is dus niet snel meetbaar, maar Van den Top heeft goede hoop. "Voor roken is al tientallen jaren aandacht en daar zijn de effecten nu merkbaar van." In 2020 worden er nieuwe cijfers gepubliceerd over het alcoholgebruik onder jongeren.
In 2018 is er een enquête gehouden onder 1800 ouders. "Zij vinden het lastig om de leeftijdsgrens van 18 jaar te hanteren. Dat heeft ook te maken met de grote beschikbaarheid van alcohol." Volgens Van den Top helpt praten en regels stellen om te voorkomen dat je kind gaat drinken of om dat zo lang mogelijk uit te stellen. Afspraken maken met andere ouders helpt ook. Daarnaast speelt groepsdruk onder jongeren ook een grote rol. Op www.ggdgv.nl staan NIX18-tips.