Vrouw ernstig gewond na val van paard

EEMNES Een vrouw is maandag kort na het middaguur ernstig gewond geraakt na een val van haar paard.

De amazone reed op het erf van een boerderij aan de Wakkerendijk toen het ongeluk gebeurde. Een trauma-arts werd per helikopter ingevlogen om het ambulancepersoneel te ondersteunen. De verpleegkundigen stabiliseerden het slachtoffer, waarna ze met spoed is overgebracht naar het ziekenhuis.


Nestkast cadeau in januari 2020

EEMNES De inwoners van Eemnes kunnen op de gemeentelijke nieuwjaarsbijeenkomst in 2020 een nestkast voor kool- en pimpelmezen ophalen.

Een motie van DorpsBelang werd raadsbreed gesteund. Los daarvan had het college hiertoe ook al een besluit genomen, liet wethouder Theo Reijn de gemeenteraadsleden weten.
De achterliggende gedachte van het cadeautje is om de eikenprocessierups te bestrijden. Er aangetoond is dat kool- en pimpelmezen en roodborstjes deze rupsen eten. Het is naast alle bestrijdingsmethodes een goede (natuurlijke) aanvulling op alle andere maatregelen, aldus DB.
De dorpspartij wil dat het college voor volgend voorjaar op zo veel mogelijk plekken nestkasten ophangt. "Bij voorkeur op plekken die dit jaar de meeste overlast voor kinderen en mensen gaven. Wij denken dan in eerste plaats rondom scholen en sportvoorzieningen en veelvuldig gebruikte fietspaden", aldus DB-raadslid Marion Riemens. Marcus van den Brink (PvdA) vulde haar aan en meent dat ook de Wakkerendijk en Meentweg van kasten voorzien moeten worden. En CDA-raadslid Mirjam Havinga meldde dat basisschool De 7-Sprong - middels een subsidieaanvraag Buurtgroen - van de gemeente geld heeft gekregen voor zestig nestkasten. Die worden in de schoolomgeving opgehangen.
Dat de wit-rode linten overigens nog altijd om de bomen zitten, komt omdat de rups nog niet helemaal is uitgelopen, aldus Reijn. De bestrijding van de rups wordt meegenomen in de aanbesteding van het groenonderhoud. Hij meldde de raad nu al dat hij om meer budget gaat vragen. "En dat gaat niet om een paar centen." De aanschaf van de mezenkasten maakt hier overigens deel van uit. Het college wil voor de komende vier jaar 160.000 euro vrijmaken om de rups te bestrijden.