De Tafelberg wordt een prachtig uitkijkpunt.
De Tafelberg wordt een prachtig uitkijkpunt. Foto: GNR

Uniek herstel uitzichtpunt Tafelberg

Het hoogste uitkijkpunt van 't Gooi wordt hersteld. Het GNR gaat er deze maand meer aan de slag. Directeur-rentmeester Karin Kos is trots.

BLARICUM Het Goois Natuurreservaat (GNR) start deze maand met herstelwerkzaamheden op de Tafelberg, het hoogste uitkijkpunt in het Gooi. De oude houten bankjes en de tafel maken plaats voor een nieuw oriƫntatieplateau met zitelementen. Karin Kos, directeur-rentmeester GNR: "Ik ben trots op deze historische plek in ons natuurgebied. Met dit project kunnen we de geschiedenis van de Tafelberg weer in ere herstellen."

De naam Tafelberg verwijst waarschijnlijk naar de stenen oriƫntatietafel die in de 18de eeuw boven op deze berg heeft gestaan. Hier stonden landstreken, plaatsen en landgoederen uit de wijde omgeving op aangegeven. Het uitzichtpunt was destijds al een drukbezochte publieksattractie. In 1934 gaf de burgemeester van Blaricum de opdracht voor de bouw van een tien meter hoge toren boven op deze heuvel. Wie de wenteltrap beklom had een prachtig zicht op Naarden, Muiden en Amsterdam, aan de andere kant de akkers van Blaricum en in de verte de Utrechtse Heuvelrug. Na de oorlog raakte de toren in verval. In 1990 kreeg de Tafelberg zijn laatste grote opknapbeurt.
Nu - bijna dertig jaar later - zijn de trap, zitbanken en tafel versleten. De helling van de berg is overwoekerd met Japanse duizendknoop en aan de heidekant uitgesleten. Het uitzicht vanaf de berg is nog minimaal omdat de zichtassen grotendeels zijn dichtgegroeid. Daarom komt boven op de Tafelberg een bakstenen gemetselde tafel. Op de stenen tafel komen oriƫntatiepunten. De gemeentegrens Blaricum/Huizen, die dwars over deze berg loopt, wordt zichtbaar gemaakt. De helling van de berg wordt hersteld en de opgang wordt verplaatst naar de kant van de heide. De oude opgang verdwijnt en wordt met bomen en struiken ingeplant. De houten traptreden worden vervangen door een trap van cortenstaal en de bestaande palissade door een natuurlijk hekwerk. De helling wordt periodiek begraasd door schapen. Er komen vier zichtlijnen vanaf de Tafelberg. Na realisatie biedt de berg vanaf de top op 39,2 meter NAP weer een schitterend uitzicht.
In januari is de 'berg' weer toegankelijk. In het voorjaar wordt de Tafelberg feestelijk geopend.

De huidige 'berg' ligt er slecht bij.