'Zonsopkomst door populieren'.
'Zonsopkomst door populieren'. Foto: Quirien Oosterbroek

Stem tot eind van dit jaar mee voor Publieksprijs

EEMNES De winnaars van de fotowedstrijd van de Historische Kring Eemnes, die in drie categorieën - Omgeving, Leven in Eemnes en Mijn mooiste foto - ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van de kring werd uitgeschreven, zijn bekend. Een overweldigend aantal foto's - 130 stuks - werd ingeleverd. Alle kiekjes zijn te zien in de expositie 'Eemnes in beeld'.

De prijswinnaars zijn zaterdag door Bart Nouwens (voorzitter), Ruud Ham en Jaap Groeneveld in het zonnetje gezet. De heren hebben de foto’s onafhankelijk van elkaar beoordeeld zonder de namen van de fotografen te kennen. Bij het samenvoegen van hun puntenwaardering bleek vrij grote unanimiteit over de mooiste foto’s te bestaan. Doordat er bij de eerste twee categorieën geen beperking op het aantal foto’s per fotograaf was vastgesteld, kon het gebeuren dat er meer foto’s van een fotograaf in de prijzen vielen.
De eerste en tweede prijs in de categorie 'Omgeving' ging naar Quirien Oosterbroek met Zonsopkomst door populieren en Zonsopkomst met schapen. De derde prijs was voor Malou Wayper met Zonsopkomst met fietser. In de categorie 'Leven in Eemnes' gingen de eerste, tweede en derde prijs naar Johan Elders. Hij fotografeerde sfeerbeelden van het dagelijks leven van zijn bejaarde moeder. De jury zag bij de als eerste en tweede gewaardeerde foto’s, respectievelijk Altijd warme voeten en Altijd bezig, de symboliek van dit verdwijnen in het uit beeld wandelen van het onderwerp op de foto. In de categorie 'Mijn mooiste foto uit de afgelopen veertig jaar' waren drie afzonderlijke prijswinnaars: Evert van Andel (1e) met de zeer suggestieve foto Futennest in overhangende boomtakken, Sien van Hamersveld (2e) met Toren van de Grote Kerk achter bloesembomen en Desiree van Oostrum (3e) met Sluisje Eemnes.

Bezoekers kunnen tot na de jaarwisseling alle foto’s beoordelen voor de publieksprijs.