Is Laren klaar voor volgende hoosbuien?

LAREN De gemeente Laren heeft tot op heden 52.500 euro uitgekeerd aan 27 mensen die op eigen initiatief hun hemelwaterafvoer hebben afgekoppeld. Op zeer korte termijn vindt ook uitbetaling plaats aan 25 anderen.

Bij circa dertien mensen is de afhandeling wat complexer. "Hiervoor loopt nog overleg of uitzoekwerk", laat wethouder Peter Calis in een informatiebrief aan de raad weten. In totaal hebben tot nu toe 65 bewoners bij de gemeente aangeklopt voor een teruggave van de gemaakte kosten. Vijftien inwoners hebben ondertussen bij de gemeente om een afkoppeladvies gevraagd. "Er zijn een paar knelpunten bij de uitvoering. Door de krappe bemensing van het uitvoeringsteam is de doorlooptijd regelmatig te lang", meldt Calis.

Afkoppelaanpak

Bij de reconstructie van het gebied Steffenskamp/Jagerspad en Ruiterweg (SJR) wordt ook direct de afkoppelaanpak meegenomen. Bij vier woningen worden - in overleg met de bewoners - het komend kwartaal verschillende methodes van afkoppelen aangebracht, zodat de andere bewoners deze diverse methodes kunnen bekijken. Voor het Koloniepad zijn volgens de wethouder aanvullende maatregelen nodig. "Het infiltratieriool dat enkele jaren geleden is neergelegd functioneert onvoldoende, dat moet dus aangepast worden. Door de lage ligging hebben veel aanwonenden problemen bij hevige regenval."
Voor Stad en Lande wordt het afkoppelen meegenomen bij de verduurzaming van de woningen. Vraagstuk is wie de rekening hiervoor gaat betalen: de gemeente of de woningcorporatie. "Overleg hierover loopt nog." Bij het Kruidenhuisje wordt in het eerste kwartaal van 2020 in het plantsoen een wadi gemaakt. De brandweerkazerne kan hier ook het regenwater op afvoeren. De burgemeesterswoning aan de Stationsweg is inmiddels afgekoppeld en met de Montessorischool wordt onderzocht of de afkoppelopdracht meegenomen kan worden bij de herinrichting van het schoolplein. Ook voor andere reconstructies en/of herinrichtingen wordt de afkoppeling in de plannen meegenomen.

Duidelijk is wel dat er meer menskracht nodig is om met de projecten en de afkoppeladviezen aan de gang te gaan. "Na besluitvorming zullen extra mensen geworven worden. Daarna kan er grootschaliger gestart worden met de uitvoering van het masterplan", aldus de wethouder in zijn informatiebrief.