VVD/D66 verbaasd over nieuw raadslid

BLARICUM VVD en D66 kunnen de manier waarop het nieuwe Hart voor Blaricum-raadslid Mieke Bakker (de partner van wethouder Anne-Marie Kennis, red.) naar voren is geschoven niet waarderen.

"Het nieuws werd kort voor het Rondetafelgesprek (RTG) bekendgemaakt en het persbericht van Hart voor Blaricum lag al klaar", meldt VVD-fractievoorzitter René Wiegel. "Ik had het gepaster gevonden als de fractie bij ons was langsgekomen om het mede te delen, en niet zoals Anne-Marie heeft gereageerd 'was bij mij langs gekomen'. Het is een volwassen politieke partij."
Bakker, de nummer 13 op de HvB-lijst, gaat de komende 2,5 jaar deel uitmaken van de gemeenteraad in Blaricum. "Elke schijn van belangenverstrengeling moet voorkomen worden. We werken immers in een duaal systeem. Dit betekent dat de burgemeester en wethouders door alle leden van de raad kritisch beoordeeld en gevolgd moeten worden. Zonder conflicterende belangen. Daarom verbaast het ons dat partners in de privésfeer ervoor kiezen om in het openbaar bestuur in de positie van raadslid en collegelid binnen eenzelfde gemeente plaats te nemen", aldus Wiegel.
Wethouder Anne-Marie Kennis zegt: "Juridisch is er geen enkel beletsel, het gebeurt bij meerdere gemeenten zoals onder andere in onze buurgemeente Laren. Wij zijn ervan overtuigd heel goed in staat te zijn privé en zakelijk te scheiden. De afspraak is gemaakt dat de portefeuilles die Mieke gaat behartigen niet mijn portefeuilles betreffen. Mieke is heel goed in staat haar rol als raadslid en coalitiegenoot op een integere manier in te vullen."