De schade was aanzienlijk. De auto is in beslag genomen.
De schade was aanzienlijk. De auto is in beslag genomen. Foto: Bastiaan Miché

'Moet ik met een jachtgeweer voor de deur gaan staan?'

LAREN Hij dacht in eerste instantie dat er wel weer sprake zou zijn van loos alarm, maar al vrij snel ontdekte eigenaar Sepan Kurum van Match Laren dat de ramkraak van afgelopen week in zijn winkel aan de Brink serieus was.

Match is vrijdag - een paar uur nadat de pakweg acht ramkrakers toesloegen - gewoon open. Wel wordt het getroffen deel van de voorzijde dichtgetimmerd. Kurum zelf is druk doende met al het schade- en verzekeringsgedoe dat bij zo'n kraak komt kijken. "Toen ik hier vannacht kwam, was de politie al aanwezig. Nee, dit heb ik nog nooit meegemaakt. Hooguit een keer dat een jas uit de etalage is gestolen."
Dit keer was de buit aanzienlijk meer waard. De groep dieven reed vrijdag rond 3.15 uur de voorpui van de winkel in en stal vervolgen zo'n zestig jassen. In twee donkerkleurige stationwagens gingen de ramkrakers ervandoor. De vluchtauto's reden met hoge snelheid in de richting van de kruising Brink en Naarderstraat en vervolgens richting Hilversum/A1.

De politie heeft met meerdere eenheden gezocht naar de daders, maar zonder resultaat. De ramauto bleef achter en is in beslag genomen voor sporenonderzoek. Tijdens het buurtonderzoek bekijkt de politie ook de aanwezigheid van bewakingscamera's op de vluchtroute van de daders. Verder wordt getuigen verzocht zich te melden.
Foto's van de daders zijn er wel degelijk, weet Kurum. "Allemaal zwarte jassen", lacht hij bij de vraag naar het signalement. Verder verwijst hij door naar de politie. Hijzelf heeft geen idee wie er achter deze - op het oog goed voorbereide - ramkraak zit. Neemt hij nu maatregelen? "Wat kan ik verder doen? We hebben palen, een rolluik. Moet ik met een jachtgeweer voor de deur gaan staan?"