Wethouders en coalitie in de clinch

EEMNES Wethouder Sven Lankreijer (PvdA), Theo Reijn (DorpsBelang, DB) en de coalitie liggen in de clinch met elkaar. De twee collegeleden vinden dat ze onvoldoende vertrouwen van hun achterban krijgen en hebben daarom besloten om voorlopig alleen de lopende zaken te behartigen.

In een persbericht, dat voor de fractievoorzitters Jan de Zeeuw (DB) en Marcus van de Brink (PvdA) onverwacht kwam, staat dat Lankreijer en Reijn demissionair zijn, maar in dat geval zouden ze hun ontslag al bij de burgemeester hebben ingediend. Dat is niet het geval. "Wij handelen demissionair", verduidelijkt Sven Lankreijer. "Omdat we niet het gevoel hebben dat we door de coalitie gesteund worden, waardoor we niet ons werk correct kunnen doen."

Geheime sessie

Aanleiding voor de wethouders om te zeggen 'tot hier en niet verder' is een geheime sessie van de gemeenteraad over het bouwen in de Zuidpolder. Volgens De Zeeuw zit het college met marktpartijen om de tafel: "Omdat er financiƫle zaken bij komen kijken, gebeurde dit achter gesloten deuren. Het college wilde wat betreft de onderhandelingen met de bouwers carte blanche, maar wij vonden dat het college moest terugkomen met meer informatie en cijfers. Mijn standvastigheid is opgevat als een motie van wantrouwen."

7 'Er moet iets drastisch veranderen'