Bernadette Bakker stopt met haar verfwinkel Van den Brink & Thuys.
Bernadette Bakker stopt met haar verfwinkel Van den Brink & Thuys. Foto: Bob Awick

'Ik heb altijd met veel plezier en passie in de winkel gestaan'

LAREN Bij Van den Brink & Thuys, verfwinkel en glasspecialist, is zaterdag 30 november de laatste verkoopdag omdat eigenaresse Bernadette Bakker met de winkel stopt.

door Astrid Maas

"Al jaren zit ik in een onzekere periode", aldus Bernadette Bakker. "Het terrein is vijf jaar geleden overgenomen door een ontwikkelaar. We weten nog steeds niet wat er met het terrein gaat gebeuren. Het enige dat duidelijk is, is dat dit pand en de woonhuizen blijven staan. De huur van het pand werd elk jaar weer verlengd en door die onzekerheid ga je niet meer investeren in je bedrijf, zoals nieuwe verfmachines aanschaffen. Nu is er blijkbaar meer duidelijkheid, want ons huurcontract loopt tot oktober 2020."

"Het leven loopt zelden zoals je denkt dat het gaat en ik heb dit jaar de kans gekregen om mee te gaan in de herstart van IJssalon Irene in Bussum. Mijn vriend Cor de Vaal is de eigenaar van het pand en heeft in maart de ijssalon heropend. De ijssalon loopt ontzettend goed en Cor zei: als je moet stoppen met je verfwinkel, kun je bij mij komen werken. Ik ben toen aan de zijlijn mee gaan doen en op de zondagavond in de winkel. Ik kwam er zo achter dat ik dit werk heel leuk vind en ook om in contact te blijven met mensen. Ik ga me straks focussen op ijs maken en ook de wafels en hoorntjes. Heel spannend en weer een ander specialisme. Ik ben eerst twintig jaar verpleegkundige geweest, daarna twintig jaar mijn eigen verfwinkel en nu in de ijssalon."

Van den Brink & Thuys bestaat al sinds 1830. "De heer Bayens is begonnen met een verffabriek en in 1923 is het Van den Brink & Thuys geworden. Tot eind jaren 90 is het een verffabriek geweest en daarna werd het een verfwinkel. Ik zit hier vanaf 1999."
Bernadette vertelt wel dat ze het moeilijk vindt om met de verfwinkel te stoppen. "Officieel stop ik op 1 januari, maar 30 november is wel de laatste verkoopdag. Daarna ben ik nog regelmatig in de winkel en als je toch iets nodig hebt, kun je gewoon langskomen. Mijn zoon Justus Krijnen heeft naast de winkel zijn eigen productiebedrijf en maakt stalen onderstellen, tafels en lampen. Veel klanten komen ook langs voor onze glasafdeling. Als er bijvoorbeeld een ruit stuk is of je wilt een nieuw raam dan kun je na 1 januari terecht bij mijn zoon, want de glastafel blijft gewoon staan."
"Ik vind het heel moeilijk om aan de klanten te vertellen dat ik met mijn verfwinkel stop, want ik heb er altijd met veel passie en plezier gewerkt. Als ik ze vertel over mijn nieuwe uitdaging in de ijssalon maken veel klanten opmerkingen zoals dat ik wel in de kleuren en het mengen blijf. Heel grappig. Mijn klanten ga ik dan ook echt missen."


'Ik vind het moeilijk om met de verfwinkel te stoppen'