Sinterklaas komt zaterdag naar Eemnes.
Sinterklaas komt zaterdag naar Eemnes.

Sinterklaas wuift weg

EEMNES Wat een heerlijk vertrouwd beeld om tijdens het binnenrijden van Eemnes bij de koeienrotonde al toegewuifd te worden door onze eigen Sinterklaas. Dit keer geen inktzwarte piet op de poster, maar een herkenbare klaas met bril en baard en die typische, bisschoppelijke, goedgeefse lach.

Toen mijn kleinkind, die nog in elke sinterklaas gelooft, de poster op de rotonde zag, riep ze opgewonden: 'Opa, ik ken deze sinterklaas, dat is toch die man die met Koningsdag oliebollen bakt voor de zwartjes in Afrika?' Geen greintje van twijfel bekroop haar. Geloof, fantasie en onschuld ten top.
Enfin, er is geen mooier thuiskomen dan met zo’n wuivend onthaal. Ik kon er maar geen genoeg van krijgen en reed nog eens drie rondjes om de rotonde terwijl ik mij intussen afvroeg: zal de zwarte piet dan uiteindelijk toch het veld hebben geruimd en zal ons prachtige sinterklaasfeest zich tenslotte hebben aangepast aan de gevoeligheden van deze tijd waardoor het toch nog een feest voor iedereen zal worden? Is er eindelijk sprake van een voortschrijdend inzicht van de organisatie? Geloof het maar niet! "Gewoon geen zin om steeds de witgekalkte zwarte pieten schoon te moeten vegen, vandaar dat we maar gekozen hebben voor een foto van de kindervriend zelf", aldus de voorzitter van de organiserende Ondernemers Kring Eemnes (OKE).
Tijdens de intocht op 23 november zal het, zoals vanouds, weer wemelen van louter zwarte knechten. Geen plaats voor roetveegpieten. En daar zal de komende vijf jaar ook geen verandering in komen, hoe gevoelig de piet ook bij het volk ligt. Daar hebben wij ons maar bij neer te leggen. Uiteindelijk is het sinterklaasfeest toch het feest van de ondernemer. Hij sponsort, hij organiseert, hij verdient eraan, dus hij bepaalt. En voor de meeste ouderen blijft de zwarte piet een feest van herkenning, voor de gekwetste minderheid domme pech en voor de kleintjes toenemende zenuwen, snel kloppende hartjes en hier en daar wat buikkrampjes waarvan de organisatie meent dat die veroorzaakt worden door de gluten en de lactose-intolerantie van de pepernoten, terwijl de pijnlijkste intolerantie draait om de roetveegpiet.
Een maatschappelijk probleem dat de OKÉ en onze eigen sinterklaas hardnekkig vrolijk blijven wegwuiven.