'De Oude Kerk te Laren' van schilder Ferdinand Hart Nibbrig.
'De Oude Kerk te Laren' van schilder Ferdinand Hart Nibbrig.

Te koop: 'De Oude Kerk in Laren' van schilder Ferdinand Hart Nibbrig

LAREN Schilder Ferdinand Hart Nibbrig heeft jaren in Laren gewoond en een schilderij gemaakt van de oude kerk van Laren rond 1900. Dit schilderij is nu te koop bij Kunsthandel Ivo Bouwman in Rotterdam.

door Astrid Maas

Ferdinand Hart Nibbrig is in 1866 in Amsterdam geboren en in 1894 verhuisd naar kunstenaarsdorp Laren, waar hij in 1915 overleden is. "Ferdinand was een van de belangrijkste Nederlandse schilders uit die periode", vertelt taxateur Ivo Bouwman.

Stippeltjestechniek

"Hij schilderde veel impressionistische werken in lichte en heldere kleuren. Door invloed van Vincent van Gogh en Georges Seurat uit Frankrijk ging hij meer met de pointillistische techniek werken. Van Gogh en Seurat gebruikten verschillende technieken met felle kleuren, die toen ontbraken in de bestaande tradities in de schilderkunst. In Nederland was dit nog ongekend en Ferdinand was er enorm van onder de indruk. Deze 'stippeltjestechniek' zie je ook goed op het schilderij 'De Oude Kerk te Laren'. Door deze techniek behoorde Ferdinand tot de eerste schilders die het luminisme in Nederland hebben geïntroduceerd. Hij is vooral bekend geworden door zijn gepointilleerde landschappen."

Ivo vertelt dat hij zelden een schilderij in zo'n perfect conditie heeft getaxeerd. "Het is echt een wonderbaarlijk mooi schilderij. Als je naar het schilderij kijkt, denk je niet dat het geschilderd is door een Nederlandse schilder. Het heeft echt een Franse uitstraling.
Door een schenking en een legaat van zijn zoon P.J. Hart Nibbrig heeft Singer Laren een grote collectie van zijn werk dat in een naar hem vernoemde zaal getoond wordt. Misschien wil iemand dit geweldige mooie schilderij kopen en doneren aan Singer Laren, zodat iedereen het schilderij kan bewonderen."

Het is echt een wonderbaarlijkmooi schilderij

Prijsindicatie

"Ik heb het schilderij in consignatie van een particuliere klant. De vader van mijn klant heeft het ongeveer zestig jaar geleden gekocht en al die jaren is het in de familie gebleven. De prijsindicatie van het schilderij is rond de 80.000 euro. Ik zit al zestig jaar in het vak en heb meerdere schilderijen van Ferdinand Hart Nibbrig gezien, maar dit is absoluut een briljant en zeer mooi schilderij."

Schilderij terug in Laren

"Het zou leuk zijn als het schilderij weer in Laren of in de buurt terecht komt omdat het daar ook geschilderd is."

"Als je interesse hebt of vragen over het schilderij De Oude Kerk in Laren kun je contact met me opnemen door te mailen naar info@ivobouwman.nl of te bellen met 070 - 328 36 60 of 06 - 539 28 822."