Meer mensen naar Voedselbank

BEL Het aantal mensen dat naar de Voedselbank Gooi en Omstreken gaat, neemt nog altijd ieder jaar toe. In 2018 verwelkomden de verschillende uitgiftepunten in totaal 1.024 cliënten, tegenover 1.012 een jaar eerder. Hiervan waren 481 nieuw ingeschreven cliënten, staat in het jaarverslag Voedselbank Gooi en Omstreken 2018.

"Eind 2018 waren er nog 543 cliënten, dat is 19% meer dan in 2017 (500)." De voedselbank beschikt over uitgiftepunten in Baarn, Hilversum, Huizen, Laren (BEL-gemeenten), Soest en Weesp. De standaardperiode waarin een cliënt een voedselpakket ontvangt is drie maanden. Verlenging kan wanneer de persoon aan de criteria voldoet, het is echter wel de bedoeling dat hij of zij probeert de eigen leefsituatie te verbeteren. Steeds meer mensen hebben echter ondersteuning nodig van de voedselbank, staat in het jaarverslag. In principe krijgen cliënten een pakket voor een periode van drie jaar, maar - aldus de voedselbank - 'onze hulp duurt zolang het nodig is'.
In heel 2018 zijn 24.506 voedselpakketten verstrekt, tegenover 21.163 in 2017. Eind 2018 stond de teller van het aantal cliënten dat een pakket ontving op 537. Een jaar eerder was dat 468. "In de BEL-gemeenten nam het aantal toe met 55%." Om financieel rond te kunnen komen, is de voedselbank voor een groot deel afhankelijk van giften door particulieren. Ook de giften van kerken, stichtingen en bedrijven namen toe. En hoewel de financiële situatie momenteel 'redelijk' wordt genoemd, is het binnenhalen van nieuwe sponsors een must. Ook zouden gemeenten met geld over de brug moeten komen. Dat is nodig ook, de lasten stijgen immers eveneens. "Bron van zorg zijn de stijgende kosten van onze vervoermiddelen", vermeldt het jaarverslag. "Door toename van het aanbod aan voedsel moet steeds meer gereden worden."