Larens schilderij eyecatcher op Zuydwal Veilingen in Eemnes

EEMNES Zuydwal Veilingen organiseert maandag 25 november (19.30 uur) een veiling in De Witte Bergen aan de Rijksweg 2a in Eemnes. Onder de hamer gaan schilderijen, bronzen, werken op papier, design, glas, Chinees porselein, juwelen en goud en designzonnebrillen.

Een van de eyecatchers is het schilderij Het rooien van de iepen van W.A. Knip (1883-1967) van het rooien van de iepen op de Brink in Laren. Als in 1923 de iepziekte wordt geconstateerd, worden uit voorzorg de zieke iepen gerooid. Dit is goed te zien op het schilderij van W.A. Knip uit 1926. Er wordt geĆ«xperimenteerd met de bestrijding van de gevreesde boomziekte. Het mocht niet baten. In 1929 worden alle iepen gekapt. 'De Brink is geruĆÆneerd' kopten de kranten.
De Huizer kunstenaar Henk Bos (1901-1979) bewonderde de 17de-eeuwse meesters, wat ook goed te zien is in zijn olieverven. Zijn sfeervol geschilderde stillevens hebben hetzelfde oog voor detail als de oude meesters. Als geen ander weet hij een glas, een citroen, een ei of een kan te componeren tot een stilleven. De soms eeuwenoude voorwerpen kocht hij bij antiquairs. Er komen acht schilderijen van Henk Bos onder de hamer. Van de hyperrealistische Hilversumse kunstenaar Tjalf Sparnaay worden drie schilderijen geveild, geschilderd in opdracht van het Brillenmuseum in Amsterdam. Ook de collectie designzonnebrillen van Versace, Moschino, Persol, Polo Ralph Laurent en Cazal is een blikvanger. Andere veilingkavels zijn: bronzen van onder meer Fred Carasso, Jan Meefout, Theresia van der Pant, Joop Hekman, Ek van Zanten en Jos van Riemsdijk.
Info op www.zuydwalveilingen.nl.