Denktank A27 morrig over 100km/u

BLARICUM "Mooi dat de actualiteit op de korte termijn een handje helpt, maar beleid dat het welzijn van bewoners als uitgangspunt neemt bij verkeersgroei op de lange termijn is er nog altijd niet", is de conclusie van Arjan Buijks, oprichter/voorzitter van Denktank A27.

Hij reageert op de vraag of hij tevreden is nu door - of dankzij - de stikstofproblematiek de snelheid op rijkswegen teruggebracht wordt naar 100 km/u. "Nee, als Denktank A27 zijn we zeker niet tevreden", gaat de Blaricummer verder. "De maatregel is vooralsnog tijdelijk, want wat gaat het kabinet gaat doen wanneer er weer 'stikstofruimte' is? Daarbij geldt de verlaging van de snelheid alleen van 06.00 tot 19.00 uur. In de avond en nacht gaat de overlast dus onverminderd door, bij toenemende verkeersintensiteit."
Daarnaast heeft Buijks een principiële reden om niet achterover te leunen. "De gezondheid van omwonenden maakt geen deel uit van de stikstofdiscussie. Die gaat over de bescherming van Natura 2000-gebieden. Ten opzichte van de totale stikstofneerslag in Nederland is de winst weliswaar bescheiden; het verschil in uitstoot tussen 100 km/u en 130 km/u is nog altijd 40%, zoals TNO aantoonde. En dan hebben we het nog niet gehad over de uitstoot van CO², fijnstof (PM-10) en ultrafijnstof (PM-2,5). Laat staan over geluid! Wij gooien ons bijltje er dus niet bij neer."
Vanavond om acht uur wordt in het BEL-kantoor over dit onderwerp van gedachten gewisseld. Iedereen is welkom.