Vuurwerk in Eemnes ter discussie

EEMNES Het college van burgemeester en wethouders komt in maart/april 2020 met een discussiestuk hoe de gemeente met de jaarwisseling van 2020/2021 zal omgaan met (het afsteken van) vuurwerk.

Dat beloofde burgemeester Roland van Benthem, die dit onderwerp in zijn portefeuille heeft, maandagavond aan de raad. Aanleiding was een motie van raadslid Marcus van de Brink (PvdA). "Laat mensen samen in de buurt of straat het vuurwerk afsteken op vooraf bepaalde plaatsen. Hopelijk kunnen ze dat samen organiseren. Er zijn veel buurten en straten die bijvoorbeeld via WhatsApp contact onderhouden en straatfeesten organiseren. Dan moet dit toch ook kunnen. Zo heb je sociale controle en is het ook nog eens goed voor de sociale cohesie", was zijn argumentatie. Hij trok de motie uiteindelijk in, nadat de burgervader óók beloofde om nog voor de komende jaarwisseling met een mededeling in De Rotonde te komen om de inwoners erop te wijzen om in kleine groepjes vuurwerk af te steken.
Van Benthem zal de BOA's ook goed instrueren om op straat extra te controleren op het bezit van illegaal vuurwerk: "Dat wordt vanaf september vanuit Polen en Oekraïne Nederland binnengereden, en ligt mogelijk al bij mensen in de schuurtjes." Verder wordt ook uitgekeken naar de landelijke regelgeving omtrent vuurwerk. Van den Brink is tevreden: "Het staat in ieder geval weer op de agenda."