Proosten op het nieuwe concept.
Proosten op het nieuwe concept. Foto: DGA

Nieuwe spijkerbroek leasen? Het kan nu bij De Groene Afslag!

LAREN De duurzame pleisterplaats De Groene Afslag aan de Amersfoortsestraatweg en MUD Jeans - het enige circulaire jeansmerk ter wereld - hebben de allereerste leaseshop ter wereld geopend.

"De regering streeft naar een volledig circulaire economie in 2050. Een samenleving waar duurzaam wordt omgegaan met grondstoffen en reststromen. Ruim dertig jaar daarvoor is door de circulaire voorloper MUD Jeans een winkel geopend waar nieuwe spijkerbroeken alleen te leasen zijn", meldt Lucas Mol, initiatiefnemer van De Groene Afslag, trots.
Kopers mogen de broek dragen onder de voorwaarde dat de jeans weer terugkomt naar de fabrikant. Daarna krijgt de broek een tweede leven als vintagejeans of wordt de katoenvezel opnieuw gebruikt voor nieuwe stof en nieuwe broeken. Een gesloten cirkel. Het werkt eenvoudig. In de winkel hangen alle modellen. Pas jouw maat, kies een stof en uitvoering en sluit ter plekke een leasecontract af. De broek wordt de volgende dag thuisbezorgd. Deelnemers aan dit concept betalen eenmalig een lidmaatschap van 29 euro en twaalf maanden 7,50 euro. Daarna een nieuwe jeans? Dan betaal je opnieuw twaalf maanden 7,50 euro. In de verpakking van de nieuwe broek kan de oude worden geretourneerd. In De Groene Afslag bevindt zich ook MUD Jeans Head Quarters. In 2020 wil MUD Jeans een spijkerbroek lanceren die voor 100% gemaakt is van gebruikte spijkerbroeken. De essentialdenimproducten worden ontworpen volgens minimal design.