BEL moet vaart maken met uitvoering VN-verdrag Handicap

BEL De implementatie van het VN-verdrag Handicap verkeert in de drie BEL-gemeenten nog in een verkennende fase, zo blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Rekenkamers en Rekenkamercommissies (NVRR).

Momenteel focussen deze gemeenten zich nog primair op inclusiviteit als een algemene norm voor beleid dat alle inwoners van de gemeente raakt. Van gericht beleid voor de inclusie van mensen met een handicap is nog geen sprake. De rekenkamer BEL adviseert de drie gemeenten daar vaart mee te maken en daarbij in het bijzonder aandacht te besteden aan vrouwen en kinderen met een handicap.

De Rekenkamer BEL heeft samen met rekenkamer(commissie)s van 44 andere gemeenten meegedaan aan het DOE MEE-onderzoek, dat uitgevoerd werd in overleg met het College voor de Rechten van de Mens dat toezicht houdt op de implementatie van dit verdrag in Nederland. Van de 47 gemeenten hebben er 12 al een vorm van inclusiebeleid. De BEL-gemeenten hebben in het beleid sociaal domein maar beperkt aandacht voor de doelgroep.
Vrijwel geen enkele van de 47 onderzochte gemeenten heeft in het beleid bijzondere aandacht voor de positie van gehandicapte vrouwen. Deze groep verkeert in een dubbele achterstandspositie. Ook is er weinig aandacht voor de positie van kinderen in het inclusiebeleid. Uit het onderzoek blijkt dat de BEL-gemeenten nog in de verkennende fase verkeren voor integraal beleid om het VN-verdrag Handicap te implementeren. Zij hebben nog geen concrete plannen, maar slechts voornemens.