Overgang naar zacht en wisselvallig weer

Met december op de kalender ging zondag de meteorologische winter uit de startblokken. De meteowinter begon met enkele winterse speldenprikken. In enkele nachten vroor het licht. Het prille sinterklaaswintertje krijgt echter geen vervolg. Vanaf vrijdag dringen oceaandepressies op naar het Noordzeegebied met een stevige zuidwester. Het wordt dan zacht en wisselvallig.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag kan het met name aan de grond nog licht vriezen. Overdag is er meest veel bewolking. Het blijft naar verwachting droog. Het wordt 5 à 6°C bij een stilaan aantrekkende zuidwestenwind. Vrijdag zwelt de wind verder aan tot krachtig of hard. Het gaat dan enige tijd regenen. De nachtelijke vorst verdwijnt. De temperatuur stijgt naar circa 10°C.

Het weekeinde

Zaterdag passeert een gebiedje van hoge luchtdruk, waardoor de neerslagkans even afneemt. Overdag kan het enige tijd droog blijven. Het kan soms ook wat opklaren bij een maximum van zo’n 8°C. De westenwind neemt tijdelijk in kracht af. Zondag wakkert de wind opnieuw aan tot krachtig. Er volgen perioden met regen. Met 9 à 10°C is het dan weer iets zachter.

Weetje

De herfst was met een gemiddelde dag- en nachttemperatuur van 10.8°C, tegen 10.6°C normaal, iets aan zachte kant. Alleen oktober verliep wat zachter dan normaal. November was iets te koud en september had een exact normaal gemiddelde. De herfst was nat met circa 300 mm neerslag, tegen 240 mm normaal. In 2018 was de herfst zeer droog met circa 120 mm.