Vanuit de gehele regio kwam zondagavond versterking.
Vanuit de gehele regio kwam zondagavond versterking. Foto: © Bob Awick

Burgemeester Mol: 'Het is echt niet niks wat hier is gebeurd'

Laren stond zondagavond op zijn kop. Dronken mannen zorgden voor problemen op het terras van 't Bonte Paard. Er vielen gewonden, waaronder een agent.

LAREN De door burgemeester Nanning Mol opgelegde maatregelen voor Winter Village Laren zijn niet mals. “Een behoorlijk pittig rijtje”, noemt hij het zelf. Zo mag er gedurende het hele event (dus tot en met 5 januari 2020) geen sterke drank – en na 19.00 uur überhaupt geen alcohol – meer worden geschonken, er dient dagelijks na 18.00 uur beveiliging aanwezig te zijn en uitbater Rutger van Uden moet goede afspraken maken met de politie over wat hij doet als er escalerende situaties dreigen te ontstaan. Pas als er opvolging is gegeven aan deze maatregelen mag de Winter Village weer open”, aldus Mol maandagmiddag.

Van Uden heeft deze maatregelen – zoals door de burgemeester gevraagd – verwerkt in een plan van aanpak en dat maandagavond nog aan de burgervader gepresenteerd. Dinsdag aan het begin van de middag werd duidelijk dat de burgemeester het plan van Van Uden heeft geaccordeerd. Dat betekent dat de horeca bij de ijsbaan op de Brink weer open mocht. De burgervader houdt wel een slag om de arm, want mocht het onverhoopt noodzakelijk zijn om de maatregelen aan te scherpen, dan zal hij dit doen. “We blijven overigens in overleg met de uitbater van de ijsbaan, want die is ook geschrokken. Ik ben verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid en het is mijn verantwoordelijkheid om maatregelen te treffen zodat we in dit dorp veilig en goed kunnen bewegen en wonen.”

Reactie volgt

Ondernemer Rutger van Uden was bij het ter perse gaan van deze krant nog volop in gesprek met burgemeester Mol over hetgeen zondagavond is gebeurd, en de daarop door de burgervader genomen maatregelen. Dat is de reden dat Van Uden vooralsnog niet op deze kwestie heeft willen reageren. Burgemeester Mol noemt de vecht-/schietpartij een ‘buitengewoon heftig geweldincident’. “Dat heeft voor een dorp als Laren een grote impact.” Geschokt als hij was, is Mol direct met politie naar ‘t Bonte Paard gegaan om te luisteren naar de verhalen en om zijn steun te betuigen. “Geweld tegen hulpverleners is absoluut ontoelaatbaar. Iedereen blijft met zijn handen van onze hulpverleners af. Ik sta continu in contact met de politie. Op het moment dat de gewonde agent bezoek wenst, spring ik direct in de auto om naar hem toe te gaan”, aldus de burgervader.

Inwoners en bezoekers van Laren die het incident van dichtbij hebben meegemaakt en die de behoefte hadden aan een luisterend oor waren gisteravond welkom op een door de gemeente georganiseerde – maar besloten – bijeenkomst. Zij konden over het incident in gesprek met politie, professionele ondersteuners en de burgemeester. Vandaag zit Mol met mensen van de ijsbaan en omliggende horeca om de tafel om er samen voor te zorgen dat men elkaars gasten goed kan opvangen en absorberen.

‘t Bonte Paard

Geweld tegen hulpverleners is absoluut ontoelaatbaar

Cafébaas Patrick Lommers is supertrots op het handelen van zijn medewerkers. “Ze hebben het heel goed gedaan.” Dat blijkt ook uit de camerabeelden die hij maandagmorgen samen met de Rijksrecherche heeft teruggekeken. “Er is geen caféfight geweest. Er zijn letterlijk één tafel en twee stoelen omgevallen. En met glaswerk, zoals gesuggereerd wordt, is nooit gegooid.” Lommers was op het moment van het geweldsdelict niet aanwezig in het café aan de Naarderstraat. Toen hij arriveerde, was het meest heftige gedeelte al achter de rug. Hij vertelt dat zijn personeel kort voor het incident al door de medewerkers van de ijsbaan was gewaarschuwd voor een groepje van vier personen – drie mannen en een vrouw – die stomdronken naar het café liepen. “Onze mensen hebben hun – totaal onbekenden voor ons – direct drank geweigerd. Toen een van de mannen vroeg of hij mocht plassen, werd dat toegestaan. Daarna eiste hij weer drank. Dat werd opnieuw geweigerd door de ober, die toen in het gezicht geslagen werd.” De amokmaker werd door twee medewerkers beetgepakt, waarna ook de twee andere mannen – mogelijk de zoons – van de man door vaste klanten naar het achterterras werden gebracht en tegen de grond werden gedrukt. De vierde persoon, een vrouw, liep op het trottoir wat heen en weer. Kort daarna kwam de politie ter plaatse. “De agenten, die de groep uit elkaar wilden halen, werkten als een rode lap op een stier. Wij zijn enorm geschrokken. Het is echt heel erg dat het personeel, de agenten en onze gasten dit hebben moeten meemaken. De politiemensen kwamen gewoon de situatie oplossen!”

Extra bewaking

Lommers, eigenaar van zeven horecazaken, heeft een dergelijke escalatie – gelukkig – nooit eerder meegemaakt. “Wel is het kroegpersoneel gedurende de zes weken dat de ijsbaan er ligt extra waakzaam”, zegt Lommers. “Vaak drinken bezoekers al vanaf 13.00/14.00 uur. Daarom hebben we sinds vorig jaar op vrijdag en zaterdag al bewaking, maar vanaf heden ook op donderdag en zondag.” Uit respect voor de gewonde politieagent komt de livemuziek van zondag 13 december te vervallen. “Wij vinden het niet gepast om vijf dagen na het verschrikkelijke voorval een feestelijke sfeer te creëren”, meldt Lommers. De eerstvolgende Bonte’s Piano’s is op vrijdag 10 januari 2020.

Rijksrecherche

Het onderzoek naar het incident is in volle gang. Zoals gebruikelijk wanneer een agent zijn dienstwapen gebruikt doet de Rijksrecherche onafhankelijk onderzoek naar het incident.