De kerststal van Joost Zwagerman bij de Schaapskooi.
De kerststal van Joost Zwagerman bij de Schaapskooi. Foto's: Karel van den Berg

Stalen kerststal bij schaapskooi GNR

BLARICUM Bij de Schaapskooi van het Goois Natuurreservaat op de Blaricummerheide is sinds zondag de grootste kerststal van Nederland van cortenstaal te bewonderen. Het is een kunstwerk van staalkunstenaar Joost Zwagerman uit Nederhorst den Berg. De kerststal is een geschenk van Stichting Steun GNR, de organisatie die met financiƫle steun van donateurs en begunstigers extra activiteiten voor het GNR mogelijk maakt.

Met dit stuk brengt hij een eigen betekenisvolle jeugdherinnering tot leven. "Als bij ons thuis na Sinterklaas de kerststal van zolder kwam, dan begon de echte kerstsfeer", vertelt de Berger. "Het vormde de inspiratie tot het maken van het 2,5 bij 7 meter grote kunstwerk onder de naam Temporary Residents, een verwijzing naar het soms maar tijdelijke gevoel voor gastvrijheid rond de feestdagen."

Meekleuren

De kerststal kleurt mee met zijn tijd en zijn omgeving. Het weer geeft het staal gaandeweg een intensere roestbruine tint met schakeringen die per jaargetijde verschillen. De bomen eromheen zorgen ook elk seizoen voor andere bruinnuances door de inwerking van hun verschillende zuren, zoals het looi van de eik.

De stal blijft tot begin januari in de kraal bij de schaapskooi staan.

Afbeelding