Statenlid: 'Fatsoenlijk inkomen voor de boeren'

EEMNES De PvdA wil dat de provincie Utrecht, waar grond schaars is, op korte termijn concrete stappen gaat zetten in de transitie naar 'anders boeren' en komt daarom met het discussiestuk Voedselplan Provincie Utrecht. In de openbare commissie Ruimte, Groen en Water van Provinciale Staten Utrecht op 8 januari om 9.30 uur wordt dit onderwerp besproken. Publiek en insprekers zijn welkom.

"Betaalbaar, gezond en duurzaam geproduceerd voedsel en een fatsoenlijk inkomen voor de boeren, dat is wat we willen", legt Statenlid Wilma de Boer-Leijsma uit Eemnes uit. Het stikstofprobleem en het Klimaatakkoord maken de noodzaak hiertoe alleen nog maar urgenter. In de provincie Utrecht zijn niet veel megastallen en door de overzichtelijkheid van deze provincie kan Utrecht als pilot dienen voor het hele land. De afstand tussen stad en platteland is hier relatief klein, waardoor korte ketens sneller te organiseren zijn.
Boeren in Nederland zijn kampioen in efficiënt produceren geworden. Het kleine Nederland exporteert meer voedsel dan veel grotere landen. Nederland is met 90,3 miljard euro de op één na grootste exporteur van landbouwgoederen van de wereld, na de Verenigde Staten. Maar op de wereldmarkt zijn de prijzen van vlees en melk zo laag dat veel varkensboeren en melkveehouders op de dure Nederlandse grond onder de kostprijs werken. De hele sector moet worden verduurzaamd en dat kan alleen met steun van de overheid. De PvdA stelt de Staten voor om zo snel mogelijk in kaart te brengen welke gebieden in de provincie Utrecht wel of minder geschikt zijn voor het boerenbedrijf en boeren uit te kopen in de minder geschikte gebieden, op vrijwillige basis. De vrijgevallen grond kan dan teruggegeven worden aan de natuur of gebruikt worden voor energie- of woondoeleinden. De PvdA wil ook boerenlandwinkels, een zonneveld of een gezamenlijk project voor windenergie toestaan.