De schaapskudde van GNR.
De schaapskudde van GNR. Foto: © Bob Awick

Lichtjesavond en kerstparade Laren brengen duizenden mensen op de been

Lichtjesavond 2019 is er eentje om in te lijsten. Duizenden mensen stonden rijendik langs de route van de allereerste kerstparade. Hulde aan alle vrijwilligers!

LAREN Wat een bijzondere vrijdagavond in het prachtige Laren. Lichtjesavond, en de daaraan gekoppelde kerstparade, bracht duizenden mensen - jong en oud - op de been. Zij aanschouwden een bijzonder en sprookjesachtige spektakel. Op de stoepen van het Brink-kruispunt stonden de mensen rijendik.

De schaapskudde van het Goois Natuurreservaat was vooral schattig om te zien. Verder zagen de koetsen en de paardjes van Stal Aske en van de talloze - lokale - menners er waanzinnig uit en liepen vele kinderen mee met hun (zelfgemaakte) lampion. De brandweer zorgde voor een veilig verloop van de optocht.

De door het Dorpsfonds Bijzonder Laren gekozen datum - kort voor kerst in plaats van direct na het Sinterklaasfeest - blijkt een schot in de roos. Gelukkig waren de weergoden de organisatie ook eens gunstig gezind; het bleef droog en de temperatuur was prima. Iedereen was in een opperbeste kerststemming. Muziek was er onder meer van de MCC, mannenkoor De Speuit en Sarita's Hartkoor, dans van De Klepperman van Elleven, en Scrooge - gespeeld door Laarder Gideon Calis - gaf meerdere voorstellingen in het Brinkhuis. In het Rabobankgebouw - bij de expositie Door de bank genomen - zat de stemming er ook goed in. Daar konden Laarders meezingen met een eerder die week spontaan ontstaan koor. Tussen alle enthousiaste deelnemers waren ook wethouder Ton Stam en raadslid Jacqueline Timmerman te vinden.
De Lichtjesavond was een groot succes; vele vrijwilligers onder aanvoering van Eric Hurink van Ol'Blacks (walkingfootballers van SV Laren'99) in samenwerking met Bijzonder Laren hebben deze bijzondere avond georganiseerd. Burgemeester Nanning Mol, die de avond met Scrooge opende op de ijsbaan, vertelde supertrots te zijn op Hurink en spreekt van "samenlevingspret". Hurink, die slechts een schakel in het geheel was, zegt: "Wat een hoop mensen, zo veel had ik er niet verwacht. Geweldig!" Bijzonder Laren-voorzitter Leen van der Pols zegt dat de groep Ol'Blacks "als de ster van Bethlehem heeft gefunctioneerd". Van der Pols: "Het Dorpsfonds Bijzonder Laren en de inwoners zijn trots op deze pioniers, die met ons een prachtige traditie in gang hebben gezet."
Hurink laat enthousiast weten dat de Lichtjesavond volgend jaar (op 19 december 2020) nog grootser wordt. Dan worden ook Dickens-figuren verwacht.

Enig minpuntje was het toch iets te donkere Kleine Brink. Dat wordt in de evaluatie meegenomen. Een oudere dame kwam ten val en de brandweermensen verleenden eerste hulp. Later kwam een ambulance om de hoofdwond van de dame te verzorgen. Helaas hielden meerdere winkeliers hun deur gesloten.



Ook de Kerstman was van de partij.