'Hebben we toch maar mooi geflikt'

EEMNES Burgemeester Roland van Benthem is trots op het Huis van Eemnes. "Dat hebben we hem toch maar mooi geflikt hier als kleine, bestuurskrachtige gemeente", zei hij gisteravond tijdens de nieuwjaarsreceptie, die voor de verandering plaatsvond in de allernieuwste parel van Eemnes en niet traditioneel in het gemeentehuis.

Gevolg is wel dat de onroerendzaakbelasting gaat stijgen. "Maar alleen met een inflatiecorrectie, dus het tarief in 2020 daalt, want de huizen in Eemnes zijn gemiddeld 6% meer waard geworden", aldus Van Benthem. Ook de aanslag gemeentelijke belastingen gaat omhoog, afval en riool worden duurder. Dat komt omdat niet iedere Eemnesser het afval (goed) scheidt. "In Eemnes gooien we 150 kilo per jaar in de grijze container en dat wordt verbrand en dat is duur. Landelijk is het doel dat terug te brengen naar 100 kilo, dus we zitten 50% te hoog. Dat kan en moet echt beter, want alleen dan kunnen de kosten omlaag. Wellicht moeten we naar een ander systeem, maar daar buigt de gemeenteraad zich dit voorjaar over."

In zijn speech gaf de burgervader ook aan dat klagen best mag, maar: "Laat het mopperen niet de overhand krijgen. Het leven duurt te kort om er niet van te genieten; we wonen in een geweldig dorp, het meeste ligt er netjes bij en we kijken gelukkig in ons dorp Eemnes nog naar elkaar om."