Tijdens de grande opening van de vernieuwde Blaercom.
Tijdens de grande opening van de vernieuwde Blaercom. Foto: © Bob Awick

Dorpshuis de Blaercom nu écht weer klaar voor de toekomst

Het compleet gerenoveerde dorpshuis de Blaercom is afgelopen vrijdagmiddag onder grote belangstelling heropend en klaar voor de toekomst.

BLARICUM Dorpshuis de Blaercom is bijna niet meer te herkennen. De renovatie, die 900.000 euro heeft gekost, maakt van het dorpshuis een ontmoetings- en activiteitencentrum voor jong en oud. Het buurthuis is klaar voor de toekomst.

"Het is een uitdaging in Nederland - ook vanwege de vergrijzing - om zinvol ouder te worden. Hierin kan de Blaercom een heel belangrijke rol spelen", speechte wethouder Gerard Knoop, die onder meer het Sociaal Domein in zijn portefeuille heeft. Hij gaf als voorbeelden Dagje Blaercom en Blaercom Kom-Binnen. "Dit is een serieuze vorm van bestrijding van eenzaamheid. We kunnen de mensen mooie dagen bezorgen in dit huis. Het is een vorm van beschaving die wij moeten koesteren in Nederland."
Blaercom-bestuurslid Dirk Jan Emmens was verrast over de open armen waarmee het bestuur bij de gemeente werd ontvangen toen om geld voor de renovatie werd gevraagd. Het ging tenslotte niet om een nieuw stukje vloerbedekking in de kamer van Buurtzorg, maar om een serieuze verbouwing. Emmens: "Het huis was niet op orde. De omzet stond onder druk en de kosten namen toe."
Toen bleek dat de verbouwing negen ton ging kosten, verwachtte Emmens dat de gemeente zou afhaken ("negen ton lijkt veel maar niet als je het vergelijkt met het Huis van Eemnes en het Brinkhuis"), maar niets bleek minder waar. Iedereen ging voortvarend aan de slag en de renovatie werd binnen de begroting opgeleverd. "Ik wil de gemeente bedanken. Het is ongelooflijk snel gegaan en we hebben onwijs veel hulp gekregen." Emmens riep architect Hans Frissen uit tot 'man of the match'.
Emmens zette vervolgens de Blaercom-beheerders (Paul Molenkamp, Tamara Nobel en Selwijn Paehlig) in het zonnetje. "De Blaercom is 75 uur per week open. Zij zijn bijzondere en gepassioneerde mensen." Ook nog een noodkreet van zijn kant: er is dringend behoefte aan nieuwe vrijwilligers. "Concreet op de vrijdag en als oproepkracht in het weekend." De Blaercom beschikt nu over tien vrijwilligers. Voor meer informatie: www.blaercom.nl.
Wethouder Gerard Knoop wees in zijn toespraak ook op het advies- en informatiepunt voor maatschappelijke zaken Blaricum, dat vandaag in de Blaercom geopend is. Inwoners kunnen - zonder afspraak - wekelijks tussen 9.00 en 11.00 uur terecht met vragen over zorg en welzijn, werk en inkomen, en jeugd(hulp) (www.adviesinformatie.nl). Wie gewoon een bakkie koffie wil drinken is op donderdag tussen 10.00 en 11.30 uur welkom.