Vredelaan 9 monument af

LAREN Het college van burgemeester en wethouders wil de monumentenstatus voor Vredelaan 9, dat grotendeels is afgebrand en zwaarbeschadigd is, intrekken. Dat heeft wethouder Ton Stam de gemeenteraad laten weten.

Het intrekken van de status maakt de weg vrij voor het slopen van de restanten. De eigenaar heeft namelijk ook een sloopvergunning aangevraagd. "Over die aanvraag dient uiterlijk 23 januari te worden beslist. Als er niet vóór 23 januari een besluit over de monumentenstatus wordt genomen, ontstaat er een van rechtswege verleende sloopvergunning", aldus Stam.

Zuivere procedure

De coalitie én Liberaal Laren dienden eind november een motie in, waarin gevraagd werd voorlopig geen sloopvergunning af te geven en deze kwestie eerst te behandelen in de commissie R & I. De motie werd raadsbreed gedragen. Wethouder Stam, die de motie ontraadde, liet weten dat er een historisch onderzoek naar het pand heeft plaatsgevonden. Hij meldde de raad toen ook dat het college een zuivere procedure doorloopt en dat hij verwacht snel met een collegevoorstel te komen.


Grote schade in Laren tijdens jaarwisseling

BEL Veel hondenpoepbakken, prullenbakken en verkeersborden in de BEL-gemeenten hebben de jaarwisseling niet overleefd. Ondanks dat de bakken wel preventief waren afgesloten; vooral in de centrumgebieden.

In Laren is de schade het grootst; 2.080 euro. Daar zijn meerdere hondenpoep- en prullenbakken beschadigd. "Daar zitten de kosten voornamelijk in", aldus een woordvoerder van de gemeente.

De kosten in Blaricum zijn opgelopen tot 813 euro en in Eemnes 756 euro.


Brandje blussen

LAREN De brandweer heeft maandagmorgen in alle vroegte ter hoogte van zwembad De Biezem een brandje moeten blussen.

"Onderweg kregen wij door dat het zou gaan om een strooiaanhanger. Deze is vermoedelijk door een technisch mankement in brand gevlogen", aldus een woordvoerder van Team Laren.