Eemnes wil inbrekers vòòr zijn

EEMNES De gemeente Eemnes stelt aan haar inwoners geld beschikbaar om de kans op woninginbraken te verkleinen. Inwoners kunnen 50% van de gemaakte kosten, met een maximum van 200 euro per (koop)woning van de gemeente terug krijgen. Dan moet de (koop)woning wel het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) behalen.

Dat is een keurmerk voor woningen die voldoen aan de eisen op het gebied van inbraakpreventie. Denk daarbij aan goede verlichting, stevig hang- en sluitwerk, degelijke ramen en deuren. Gespecialiseerde PKVW-bedrijven helpen de woningbezitter om het keurmerk te behalen. "Het PKVW ziet erop toe dat inbraakwerende maatregelen zorgvuldig zijn uitgevoerd en goed op elkaar zijn afgestemd. De kans op een geslaagde inbraak in een woning met een PKVW-certificaat ligt gemiddeld 50% lager dan in een woning zonder keurmerk. Inbrekers slaan een woning met goede beveiligingsmaatregelen graag over", meldt de gemeente Laren in een persbericht.
De subsidie is aan te vragen via de gemeentelijke website: www.eemnes.nl, onder tabblad Openbare Orde en Veiligheid. Op deze pagina zijn ook de erkende PKVW-bedrijven te vinden die kunnen helpen om het keurmerk te behalen.


32 vertalingen Poëziewedstrijd

LAREN/BLARICUM Voor de Poëzievertaalwedstrijd van de 100-jarige Bibliotheek Huizen-Blaricum-Laren zijn 32 vertalingen ingestuurd, waarvan zelfs een uit Boekarest (Roemenië), drie uit België, elf uit Huizen, twee uit Blaricum en vier uit Hilversum. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de Poëzie Avond op woensdag 29 januari in De Boerderij in Huizen.

Omroepicoon Frits Spits, onlangs uitgeroepen tot belangrijkste radiomaker van de eeuw, reikt dan de prijzen uit. Maartje van Weegen presenteert de avond. Er is ook weer een poëzie- en muziekquiz door Thom Schuitemaker en Nol van Bennekom. Het muzikale gedeelte wordt verzorgd door het Viride Kwartet, dat tweede is geworden in de finale van het Prinses Christina Concours en tv-bekendheid kreeg in het programma Podium Witteman. De Poëzie Avond is een jaarlijks terugkerende productie van de Stichting Kunst en Cultuur Huizen en de bibliotheek.