Laatste deel oorlogstrilogie bijna klaar

LAREN Het dorp, de oorlog, de mensen is het slotboek van de trilogie over de Tweede Wereldoorlog in Laren. Het is geschreven door Laarders Teun Koetsier en Ineke Hilhorst. De presentatie vindt plaats op 24 april in 'Door de bank genomen', de culturele hotspot aan de Burg. van Nispenstraat.

Het dorp, de oorlog, de mensen portretteert een aantal mensen en de keuzes die ze moesten maken; een bekende Nederlander die al in de jaren 30 waarschuwt tegen het nazisme, een politicus die voor de NSB kiest, een van oorsprong Canadese die in het verzet gaat, een gewone onderwijzeres die zich in het hol van de NSB leeuw waagt, een foute wiskundige en een verzetsheld. De verhalen laten zien hoe karakter en omstandigheden een beslissende invloed hadden en bepaalden waar de hoofdpersonen stonden in de mondiale krachtmeting waarin Nederland werd meegesleurd.
De eerste twee delen van deze trilogie zijn Schieten op de Maan, Gezag en Verzet in Laren N-H in WO II (2016), door Teun Koetsier en Elbert Roest, redactie Ineke Hilhorst en De Slag om de Berg-Stichting (2017), door Ineke Hilhorst, Teun Koetsier en Elbert Roest.


Koeien op de rotondes zijn er slecht aan toe

EEMNES Het gaat niet goed met de koeien op de twee rotondes in Eemnes; ze zijn toe aan een grote opknapbeurt.

De Kunstwacht is daar tijdens het schoonmaken van de 'dieren' achtergekomen en ook cultuurwethouder Sven Lankreijer bevestigt dit. "Het schijnt slechter te zijn dan verwacht. De koeien worden in het voorjaar opnieuw geschilderd", zegt Lankreijer. Deze klus gaat de gemeente klaren. De kunstwerken van gekleurd beton zijn in 1996 geplaatst en van de hand van beeldhouwer Joris Baudoin.