Boek over Dolf van den Brink

LAREN In Singer Laren vond gistermiddag de presentatie van het boek 'Dolf van den Brink. Een hoofd voor cijfers en een hart voor kunst' plaats. Het gaat over R.E.M. (Dolf) van den Brink (1919-1997). Hij heeft altijd in Laren gewoond en was jarenlang voorzitter van het bestuur van Singer Laren en ereburger van Laren.

Erfgooier Dolf van den Brink is misschien wel de meest markante uitgever van de 20ste eeuw. Met een hoofd voor cijfers heeft de 'man van Elsevier' tussen 1944 en 1980 een internationale uitgeverij opgebouwd. Met een hart voor de kunst heeft hij als gangmaker van Singer Laren naam gemaakt. Het uitgeverijbedrijf en het boekenvak in zijn geheel danken aan deze bestuurder initiatieven die tot op de dag van vandaag doorwerken.

De aan Van den Brink gewijde bundel, waar aan ook zijn schoondochter Antoinetty van den Brink-Witte meewerkte, is een monument dat hij een eeuw na zijn geboorte heeft verdiend. Het biedt een veelheid aan bijdragen van een keur aan competente auteurs. Zij schreven vanuit verschillende invalshoeken over diverse onderwerpen die verband houden met de persoon en het werk van een veelzijdige protagonist. Het resultaat is een genuanceerd en kritisch beeld van diens leven en werken.
Hard werken zat Dolf van den Brink in het bloed. Als erfgooier voelde hij zich nauw verbonden met welvaart en welzijn van de mensen in 't Gooi. Alles waaraan hij vrijwel al zijn vrije tijd en vaak ook financiƫle steun verleende moest - precies zoals in zijn parkachtige tuin - groeien en bloeien: in de natuur, in de kunst, in de cultuur en in organisaties zonder winstoogmerk die een beroep op zijn bestuurlijke talent deden. Zo bleef hij ook na zijn afscheid van Elsevier actief en betrokken bij maatschappelijke instellingen.