Henk Schotsman gistermorgen op het vliegveld van Wuhan in afwachting van zijn vlucht.
Henk Schotsman gistermorgen op het vliegveld van Wuhan in afwachting van zijn vlucht. Eigen foto

Familie van Laarder Hans Schotsman zit vast in Wuhan

Het gezin van Hans Schotsmans' zoon Henk zat weken opgesloten in een appartement in het Chinese Wuhan, brongebied van het momenteel veelbesproken coronavirus.

LAREN Even was Laarder Hans Schotsman dolblij. Het gezin van zijn zoon Henk (31) zou gisteravond met een Nieuw-Zeelandse luchtvaartmaatschappij zijn vertrokken uit Wuhan. Ze zouden teruggaan naar Auckland (Nieuw-Zeeland), waar Schotsman jr. samen met zijn partner (32) en hun negen maanden oude zoontje momenteel - wegens werk - woont. "Op een militaire basis worden ze vervolgens twee weken in quarantaine gehouden. Goed nieuws dus", zei Schotsman sr. maandag nog zichtbaar opgelucht.

Gisteren rond 13.00 uur kwam er echter slecht nieuws. Schotsman sr.: "De vlucht is met waarschijnlijk drie dagen vertraagd. De Chinezen zijn weggelopen van het vliegveld en de douane is gesloten. De repatriëring heeft wel aangegeven dat ze binnen drie dagen gaan vliegen. Nu zitten ze op een gesloten luchthaven van Wuhan met alleen wat handbagage, want verder mochten ze helemaal niets meenemen. Alweer een tegenvaller."
Schotman jr. was afgelopen feestdagen met partner en kind nog in Nederland. Hun terugreis op 6 januari 2020 combineerden ze met familiebezoek in Wuhan. Kort daarna brak het coronavirus uit, ging de stad op slot en belandden ze in een 'nightmare'. De afgelopen weken verbleef het drietal bij de oma van Henks' partner. "Al die tijd zijn zij binnengebleven om het risico op ziek worden te minimaliseren." Hoewel de supermarkt om de hoek zat, lieten ze boodschappen thuisbezorgen. "Dat werd voor de deur gezet, waarna de bezorger aanbelde en er snel vandoor ging", zegt vader Schotsman.
Het zijn moeilijke weken - zowel in China als in Nederland - voor de familie Schotsman. De communicatie vanuit China is zeer beperkt. "Vanwege het tijdsverschil, maar ook vanwege de moeilijke verbindingen." Omdat Henk de Nederlandse nationaliteit heeft en zijn partner en kindje de Nieuw-Zeelandse kwam het gezin in eerste instantie niet in aanmerking voor repatriëring. Voor Schotsman jr. was het namelijk duidelijk dat hij zijn vrouw en kind niet zou achterlaten in het besmette gebied. Hij 'stalkte' de ambassade, zette een WhatsApp-groep op met andere Nederlanders in het getroffen gebied en gaf eerst een interview aan de NOS en vervolgens aan een Nieuw-Zeelandse tv-zender. Schotman sr. is ervan overtuigd dat de door Henk geschetste situatie in China de ogen van de Nieuw-Zeelandse regering heeft geopend en dat daarom het land nu zijn inwoners gaat ophalen. Omdat het coronavirus nog altijd niet erkend is als pandemie kunnen de kosten voor het jonge gezin hoog oplopen. "Ze kunnen vooralsnog geen aanspraak maken op (annulerings)verzekeringen en de gemaakte kosten zijn dan aanvankelijk ook voor eigen rekening."
Inmiddels zijn 425 mensen aan het coronavirus overleden en zijn ruim 20.000 mensen geïnfecteerd geraakt.