Uitkijkpunt Tafelberg open voor publiek

BLARICUM Na vier maanden is het uitzichtpunt de Tafelberg - liggend op 39,2 meter boven NAP - open voor het publiek. "Een absolute aanwinst voor 't Gooi midden in het natuurgebied Tafelbergheide van het Goois Natuurreservaat", laat GNR-woordvoerder Ines Hees weten.

Vrijdag 14 februari om 16.00 uur wordt deze bijzondere, eeuwenoude heuvel met een rijk verleden, officieel geopend door wethouder Knoop van Blaricum en wethouder Verbeek van de gemeente Huizen.
De Tafelberg is de hoogste en misschien ook wel de meest strategische 'berg' in 't Gooi. Ooit gebouwd op een hoog punt op dit noordelijke deel van de Utrechtse Heuvelrug. Al eeuwen een trekpleister voor vele dagjesmensen en ooit een baken voor de schepen op de Zuiderzee. Ook de postkoetsroute van Naarden naar Blaricum was hier gelegen. "Deze plek is niet voor niets een gewilde berg voor de gemeenten Blaricum en Huizen. De grens is in 1815 exact over de berg vastgelegd. Nu is de grens tussen de beide gemeente opnieuw zichtbaar gemaakt door de doppen die in het midden van de trap geplaatst zijn, en door twee gegraveerde stenen in het metselwerk."


Gematigd geloosd

Vervolg van voorpagina

"Dat betekent dat het gebied waar water kan infiltreren op dit terrein kleiner is geworden. Het Waterschap heeft bij de ontwikkeling van de plannen voor het terrein aangegeven dat er gematigd geloosd moet worden op de sloot naast het Huis van Eemnes. Het gemaal dat het overtollige water afvoert naar de polder kan namelijk de verwerking van al het water in de sloot niet in één keer aan. Voor de bouw infiltreerde het water over een groot oppervlakte langzaam de grond in. Voor het terrein is dus voor een duurzame en klimaatbestendige oplossing gekozen."


Auto in sloot

EEMNES Een 69-jarige vrouw uit Eemnes is vrijdag met haar auto in de sloot naast de Noordersingel gereden. Ze wilde een vrachtwagen passeren die aan het lossen was. Hierbij reed ze over de stoep en belandde pardoes in de sloot. De automobiliste bleef ongedeerd.