Tijdens de presentatie van het kookboek.
Tijdens de presentatie van het kookboek. Foto: Studio Kastermans

Kookboek Smacznego met 100 wereldse gerechten uit Eemnes

EEMNES Stichting Goede Buren Eemnes organiseerde op Valentijnsdag in het Huis van Eemnes een werelddiner voor Eemnessers. Hier werd ook het kookboek Smacznego, Eet smakelijk in het Pools, naar een idee van Maria Spring in 't Velt, gepresenteerd.

In het boek staan honderd wereldse recepten van deelnemers aan het Taalcafé Eemnes, van Japan, Turkmenistan, Syrië, Peru, Turkije, Afghanistan, Nederland, Brazilië tot aan Griekenland, Somalië, Moldavië en Polen aan toe. "Het is een aardig dik boekje geworden, 104 pagina's met een voorwoord van de burgemeester", zegt de Eemnesserse trots. Ze is vrijwilligster bij het Taalcafé, een laagdrempelige voorziening waar iedereen welkom is om Nederlands te leren. Al snel gingen daar de gesprekken over eten. "Want dat is toch wat we iedere dag moeten doen." Ook staan er interviewtjes met de receptenbedenkers in.
De cover van boek is gemaakt door de 9-jarige Jasper, de kleinzoon van Spring in 't Velt. Als verrassing voor haar kreeg hij ook het eerste exemplaar uitgereikt. "Jasper heeft een wereldbol, met daarin prikkertjes met kaas, getekend met daarbij kookattributen." De lay-out is voor rekening van Gerard Beentjes, de voorzitter van Goede Buren. Het kookboek - in eigen beheer door de Stichting Goede Buren uitgebracht - kost 7,50 euro en is verkrijgbaar bij het Taalcafé op vrijdag tussen 10.00 en 11.30 uur en aan de balie van het Huis van Eemnes. "Voor het boek is glanzend dik én afneembaar papier gebruikt."