Grote drukte bij de eerste bijeenkomst over de natuurbrug. De volgende meeting komt ergens in april.
Grote drukte bij de eerste bijeenkomst over de natuurbrug. De volgende meeting komt ergens in april. Foto: © Bob Awick

Nieuwe natuurbrug over N525 kost zeker vier miljoen euro

De komst van een natuurbrug in 2023 gaat ten koste van bomen. Het aantal is nog onduidelijk. Alles valt en staat met de gekozen variant.

LAREN De eerste informatieavond over het plaatsen van een natuurbrug over de N525 bij Laren is goed bezocht. "Er waren meer bezoekers dan van tevoren verwacht, ongeveer honderd", meldt een woordvoerster van de Provincie Noord-Holland, die de avond samen met de gemeente Laren en het Goois Natuurreservaat (GNR) organiseerde. Eén van de zorgen is de bomenkap - er gaan flink wat laanbomen sneuvelen - die met de aanleg van de natuurbrug gepaard gaat. Dit geldt vooral voor de rij met bomen en het aangrenzend bos langs de Larenseweg.

Door de aanleg van de natuurbrug, waarvan de provincie de initiatiefnemer is, met aanlooproute is het vrijwel onvermijdelijk dat er bomen moeten worden weggehaald, schrijft de provincie op haar website. Onduidelijk is hoeveel bomen tegen de vlakte gaan, omdat er nog geen ontwerp ligt. "Dat wordt in samenwerking met de begeleidingsgroep gemaakt", licht de woordvoerster toe. "In de ontwerpfase is het weghalen van bomen één van de keuzes die de begeleidingsgroep gaat maken. Deze bomen worden gecompenseerd. Ze kunnen bijvoorbeeld op een andere plek langs de Larenseweg of in het aangrenzende bos herplant worden. Of dat gebeurt of dat er een andere vorm van compensatie gekozen wordt, hangt ook af van de opvattingen van de begeleidingsgroep."
Andere zorgen die worden geuit, gaan voornamelijk om vorige projecten die met de Hilversumseweg te maken hebben, zoals de fietstunnel. "De provincie ontwikkelt een plan om de verkeerssituatie ter hoogte van La Place voor alle verkeersdeelnemers te verbeteren. We verwachten dit voorjaar een besluit te kunnen nemen over dat plan. Dan komt het ook ter inzage te liggen." Daarnaast spraken de aanwezigen hun zorg uit over het uiterlijk van de natuurbrug. Dat kan overigens nog alle kanten op, omdat er nog geen ontwerp ligt voor de natuurbrug. De provincie wil hiervoor input van de omwonenden en gebruikers van het gebied. Zij kunnen zich via de website van de provincie aanmelden voor deelname aan de keukentafelgesprekken, die van 24 februari tot en met 6 maart door medewerkers van de provincie worden gehouden in het Brinkhuis. Inwoners kunnen hun ideeën aangeven. Ook kunnen belangstellenden zich aanmelden voor deelname aan de begeleidingsgroep. Deze groep gaat samen met een ontwerpbureau verschillende varianten van de natuurbrug ontwerpen, rekening houdend met een aantal randvoorwaarden waar de natuurbrug aan moet voldoen."
De provincie is initiatiefnemer voor de natuurverbinding N525 en financiert deze. Zij is ook eigenaar en wegbeheerder van de N525. De aanleg staat gepland voor 2023. De gemeenten Hilversum en Laren zorgen dat hun gemeenten bereikbaar blijven. Ook is het hun taak om inwoners zo goed mogelijk bij het project te betrekken zodat er draagvlak ontstaat. De gemeente Laren verleent de omgevingsvergunning. Het GNR is eigenaar en beheerder van de natuurgebieden naast de N525 en van de leeflaag op de toekomstige natuurbrug.