Rebeccah loopt aan het eind van de show als volleerd ontwerpster een ronde mee.
Rebeccah loopt aan het eind van de show als volleerd ontwerpster een ronde mee. Foto: Pieter Bax

Claes Iversen is grote voorbeeld voor ontwerpster Rebeccah Rozenberg (20)

Haar grote voorbeeld is Claes Iversen ("hem vind ik héél interessant"), en haar grote droom is om Máxima te kleden. "Ik had haar willen uitnodigen voor de show."

EEMNES Modeontwerpster Rebeccah Rozenberg uit Eemnes kreeg als 12-jarige een eervolle vermelding toen ze voor een lokale wedstrijd van de gemeente een beeld van een grutto had gemaakt. Als 'troost' mocht ze de winnaar - Pépé Grégoire uit Laren - een handje helpen. Dat gebeurde in een zware periode voor de jonge Rozenberg. Ze had net haar 20-jarige broer Daniël verloren. Nu heeft ze dezelfde leeftijd en bloeit ze als ooit tevoren.

De derdejaars Hoge School voor de Kunsten (HKU)-studente organiseerde niet zo lang geleden van A tot Z een modeshow. Iedereen viel steil achterover. "Mijn docenten hebben er geen twijfel aan dat ik op de HKU hoor, maar ze vinden mijn draagbare, klassieke stijl soms te braaf. Maar het is mijn ding en ik ga er vooral mee door. Ze noemen me eigenwijs." Toch keken die docenten met open mond naar de modeshow, die Rozenberg eind 2019 in De Wel als studieopdracht organiseerde. 'Petje af, indrukwekkend en heel dapper' kreeg ze achteraf te horen.
Ze ontwierp en maakte hiervoor negen outfits én bijbehorende - op Malta geïnspireerde - sieraden ("van zelfhardende klei en die heb ik met gouden verf bespoten"). Het verhaal achter deze gehele collectie is bijzonder. "We moesten werken vanuit fascinaties. Voor mij werd dat een persoonlijke herinnering." Zelf heeft Rozenberg soms handvatten nodig om het geluk vast te houden. De Eemnesserse ging daarom terug in de tijd dat haar broertje nog leefde en dat ze als gezin een kerstconcert in Tivoli bijwoonden. Ze koestert daar warme gedachten aan. "Ik droeg toen een donkerblauwvelours jurkje. Daarom maakte ik voor deze modeshow de jurken, waarvan één grote ballroomjurk - mijn Sissi-obsessie - van dezelfde stof als mijn jurkje van destijds."
Rozenberg was als jong meisje al aan het knutselen. "Mijn oma was coupeuse en door haar was ik ook altijd met stofjes in de weer", vertelt de ontwerpster. Toen ze na haar havo (ErfgooiersCollege in Huizen) als 17-jarige op de HKU terechtkwam, viel Rozenberg, die met de opleiding fine arts wilde beginnen, als een blok voor de naaimachine. "Ik kon er helemaal niet mee over weg en deed aanvankelijk alles met de hand. Ik heb zelfs een bruidsjurk met de hand gestikt." Inmiddels voelt ze zich daar als een vis in het water, maar is ze niet altijd even makkelijk voor zichzelf: "Ik wil alles zelf doen en sla weleens door in mijn perfectionisme." Wel staat ze zichzelf inmiddels toe om tijdens een proces 'zijwegen' toe te laten, waarbij nieuwe ideeën en inzichten worden meegepakt. De jongedame heeft ook ruggengraat: "Ik wil geen massaproductie, ben tegen fast-fashion en ik vermijd kledingwinkels als H&M. Zelf koopt ze haar kleding alleen bij de kringloop. Ze hoopt tot slot dat ze onder haar eigen label 'Rebeccah Rozenberg' een ambachtelijke collectie kan maken. "Mijn stukken moeten mooi, speciaal en draagbaar zijn - zie het als haute couture - tenzij het als kunstwerk wordt neergezet."