Kaarten via 0900-9203 of www.larenklassiek.nl.
Kaarten via 0900-9203 of www.larenklassiek.nl. Foto: Leo Janssen

Al een paar weken zit onze meesterzanger hoog in de notenboom. Net terug uit Spanje. Luidruchtig klinkt zijn lokroep richting het mooiste meisje van het Mauvezand. Wie wil er straks in mei een gezinnetje van een merel of drie?

Ik dacht dat deze 'BN-er onder de vogels' de muzikaalste was, maar volgens het Duitse Max Planck Instituut heeft onze charmante tuinfluiter concurrentie van de Uirapuru, een soort winterkoninkje wiens virtuoze zang in het Amazonegebied opvallende overeenkomst vertoont - let wel volgens de regels van de westerse muziek en in hele maten gefloten! - met de composities van Johann Sebastian Bach (1685-1750): een soort virtuoze sopraan solo uit de Hohe Messe (BWV232) in een alsmaar slinkend tropisch regenwoud. 'Muziek ter ere van God en ter verfrissing van de ziel', zoals Bach zijn geniale barokcomposities zelf omschreef. De Uirapuru is niet de enige vogel die een band heeft met de wereldberoemde cantor van de Thomaskirche in Leipzig. Ook Paul McCartney gebruikte de muziek van Bach in de schitterende song Blackbird (1968, The White Album). De Bourrée uit de Suite voor luit (BWV 996), een melodie die hij samen met George Harrison in zijn jeugd op gitaarles leerde. 'Wat Shakespeare betekent voor literatuur en Rembrandt voor schilderen, betekent Bach voor muziek', schrijft NRC-journalist Joost Galema. 'Op de Hart & Ziel-lijst van Radio 4, een hitparade van driehonderd mooiste werken, staat de Matthäus Passion steevast bovenaan'. Het is een volmaakt meesterwerk dat zijn gelijke in de wereld van de klassieke muziek niet kent. Het oratorium vertelt met een universele zeggingskracht het lijdensverhaal van Christus vol herkenbare emoties als verraad, woede, angst en wanhoop.
Palmzondag 5 april (14.30 uur) wordt dit werk, waarin Bach volgens dirigent en Bach-professor Ton Koopman zijn absolute top bereikt, in de Sint Jan-basiliek uitgevoerd. Eén van de beste universiteitskoren van de wereld komt hiervoor naar Laren. Het beroemde Clare College Choir Cambridge dat minstens even vermaard is als het King's College Choir dat twee jaar geleden in de basiliek optrad. Sinds de oprichting in 1971 heeft het Clare College Choir een internationale reputatie opgebouwd. Onder leiding van dirigent Graham Ross maakte het koor concertreizen door Europa, Amerika, Mexico, Azië en Australië. De dertig mannelijke en vrouwelijke zangers worden begeleid door het Tarisio Consort en Wybe Kooijmans op orgel. De (inter)nationale solisten zijn: Hubert Claessens (Christus), Mikael Stenbaek (Evangelist), Claudia Kamaris (mezzo-sopraan), Renate Arends (sopraan), Michael Porter (tenor) en William Gaunt (bas). Verder verleent koorschool Midden-Gelderland haar medewerking.
In de weken voorafgaand aan de Larense uitvoering beluister ik altijd - om alvast in de sfeer te komen - een cd van de Matthäus. Als het raam dan in de late namiddag open staat bij een heerlijk voorjaarszonnetje dan wil het nog wel eens gebeuren dat onze solozanger - hoog in de notenboom - zijn coloraturen er dwars doorheen rolt. Bach inspireert! Of zoals Aleid van Dijk, de vrouw van de grote pianist Louis mij vorige week in de bibliotheek van het nieuwe Rosa Spier Huis vertelde: "Louis zegt altijd: 'Aan het eind van mijn leven, blijven Bach en de merel nog over'."