Denktank A27 wil meetbuisjes in buitenlucht

BLARICUM Denktank A27 wil toestemming van college en gemeenteraad voor het plaatsen van zeven Palmes-meetbuisjes in de openbare ruimte om de uitstoot van stikstofoxide vast te stellen.

"We hebben vanuit GGD Amsterdam en de provincie Noord-Holland het advies gekregen om te beginnen met het in kaart brengen van de stikstofoxide rondom de A27", vertelt Denktank A27-woordvoerder Arjan Buijks uit Blaricum. "Doel is om referentiepunten te verkrijgen, zodat we wanneer we straks stationaire meetpunten gaan ophangen een idee krijgen waar deze het meest effectief zijn. Daarnaast vonden we het simpelweg hoog tijd om nu eens een begin te maken met echte metingen; de tijd schrijdt immers voort en hoewel de maximumsnelheid op de A27 overdag binnenkort naar 100 km/u gaat, moeten we nog maar afwachten hoe bestendig deze maatregel zal zijn. Zoals we weten geeft het kabinet ruimte in de stikstofuitstoot nog steeds liever uit aan groei dan aan gezondheid." De metingen worden gedurende acht maanden verricht. Dit is de minimale duur om een jaargemiddelde in de uitstoot van stikstofoxide vast te stellen. De metingen worden uitgevoerd door GGD Amsterdam. De provincie Noord-Holland draagt de kosten voor het meetproject.


Afstoten ligt genuanceerder

Vervolg van voorpagina

Het ligt wel genuanceerde laat Lennart van Plateringen, adviseur Vastgoed & Projecten bij Sherpa Vastgoed weten. "In de communicatie van de gemeente ontbreekt dat we in de planvorming- en ideeënfase zitten. Het afstoten van de kavel is een idee dat wij hebben besproken met de gemeente maar waar intern bij ons nog een beslissing over moet worden genomen. Het klopt dat wij met de gemeente en met de buurman in goed overleg de plannen uitwerken en zo veel mogelijk rekening proberen te houden met ieders belangen en wensen. Ons idee is om voor alle omwonenden voor de zomer een informatieavond te organiseren waar wij uitleggen wat ons plan is en waar vragen gesteld kunnen worden en waar wij opmerkingen en/of tips van de omwonenden kunnen meenemen in ons plan. Hiervoor moeten de plannen echter wel meer definitief zijn, omdat wij anders onderwerpen presenteren die later toch weer anders worden."