Meer bankjes in Eemnes zijn gewenst.
Meer bankjes in Eemnes zijn gewenst. Foto: © Bob Awick

BasBEL komt met bankenplan voor Eemnes

EEMNES Seniorenvereniging BasBEL is op verzoek van de gemeente met een bankenplan gekomen. Na een inventarisatie blijkt er behoefte aan negentien nieuwe bankjes, verspreid door de gehele gemeente. Daarbij wordt gevraagd om ook nog eens drie tot vijf stuks te reserveren voor de Zuidbuurt.

Tevens is het wenselijk om alle bushokjes van een zitgelegenheid te voorzien en zitplekken te creëren bij de kleinere speelplekken. "Desnoods kleinere dan de gebruikelijke vierzitsbanken", meldt Ellen de Valk. De BasBEL-secretaris realiseert zich dat er meer gevraagd wordt dan de gemeente heeft gebudgetteerd. Daarom oppert de Eemnesserse om bedrijven bereid te vinden om de banken te sponsoren of te adopteren. In ruil daarvoor komt er op de bank een metalen plaatje met daarin gegraveerd de naam van de sponsor.

Geadviseerd wordt om bij de banken vooral goed naar de zithoogte te kijken. "Niet zo hoog dat je voeten de grond niet meer raken en niet zo laag dat je haast niet meer overeind kunt komen." Belangrijk is ook dat de grond voor het bankje bestraat is. "Prettig is het als aan de zijkant van de bank een bestrate opstelplek aanwezig is voor een rolstoel." Vuilnisbakken zijn ook gewenst. "Het is even vanzelfsprekend als nog vaak vergeten dat de banken vandaalbestendig moeten zijn." Ook moet naar de bereikbaarheid van de bankjes gekeken worden. "Zijn bijvoorbeeld de trottoirbanden niet te hoog?"
De Valk zegt 'zeer ingenomen te zijn met het voornemen meer bankjes te plaatsen'. "Voor bijvoorbeeld moeders met kinderen, jongeren en zeker ook voor senioren vormen de bankjes een welkom rustpunt en vaak ook ontmoetingspunt in de openbare ruimte. Voor ouderen kunnen de zitbanken zelfs bepalend zijn of zij wel of niet op pad durven te gaan naar bijvoorbeeld winkels, een vriendin of het Huis van Eemnes. Het is daarom niet overdreven om te zeggen dat de banken zelfs een klein beetje kunnen bijdragen aan het verminderen van eenzaamheid", is de overtuiging van De Valk.
"Wij weten dat er af en toe verzet bestaat tegen de banken, vooral van omwonenden die vrezen dat lawaaiige jongeren ze in bezit nemen, soms ook 's avonds laat. In onze ogen moet zeker worden geprobeerd dit probleem tegen te gaan, vooral door jongeren een alternatief te bieden en daarnaast door wat meer toezicht. Maar het gaat hierbij ook om belangenafweging en tolerantie. Van onze kant zijn wij graag bereid om bijvoorbeeld op een avond met omwonenden uit te leggen dat zitbanken ook een groot goed zijn."