In verband met een drugsvondst werd de Veldweg afgezet.
In verband met een drugsvondst werd de Veldweg afgezet. © Foto Miché / Bastiaan Miché

Politie rolt opnieuw drugslab op; dit keer in Alliantiewoning aan Veldweg

In Eemnes zijn in een tijdsbestek van nog geen twee weken twee drugslabs ontdekt. Na de Te Veenweg Zuid was het nu raak in de Veldweg.

EEMNES De politie is in de nacht van donderdag op vrijdag in actie gekomen, nadat er vanuit de buurt meldingen waren binnengekomen over Veldweg 6. "Omdat er aanwijzingen waren dat er drugs geproduceerd werden, is de woning onderzocht en de wijk afgezet", aldus de politie.

Vervolgens ontdekte de politie een laboratorium dat diende voor de productie van synthetische drugs. Een 35-jarige Eemnesser is opgepakt. Om welke drugs, hoeveelheden en waarde het gaat is nog de vraag. Ook is niet duidelijk of er een verband is met de drugsvondst van een week eerder op de Te Veenweg Zuid. Daar werd crystal meth met een straatwaarde van maar liefst 16 miljoen euro aangetroffen. "Dat is écht een enorme hoeveelheid", laat Mary Hallebeek, woordvoerder van het Openbaar Ministerie Midden-Nederland weten. Ze meldt verder dat de 66-jarige man uit Den Haag, die toen werd opgepakt, weliswaar is heengezonden, maar nog wel degelijk verdachte is in deze zaak.
Terwijl de politie vrijdag rond 9.30 uur op de Veldweg druk doende is en medewerkers van de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen met mondkapjes op de woning in- en uitlopen, kunnen buurtbewoners het niet nalaten een kijkje te nemen. Een van hen vertelt dat haar man enige tijd terug de politie had getipt over de betreffende woning. "Alles was altijd dicht en 's nachts kwamen er vaak van die dikke Mercedessen voorbijrijden. Je wilt niet weten wat voor volk daar in zat. Die gingen dan de woning binnen en even later gingen ze weer weg. Een hoop geschreeuw hoorde je dan ook. Je wist gewoon: hier is iets niet pluis."
Een buurvrouw heeft de gehele nacht politie in de auto zien zitten. Ook zij is niet verrast wanneer zij hoort wat er loos was in de woning. Volgens haar woonden er in het pand 'twee jonge knapen en een hele dikke volksvrouw'. Wat betreft de bewoner(s) van het huis waar het drugslab was, hoopt zij dat deze mensen wegblijven. "Laat er maar een leuk jong gezin met een baby of zo voor terugkomen."
Dat laatste is de vraag. Een woordvoerder van de Alliantie laat weten dat er bij de woningcorporatie geen signalen bekend waren over een verdachte situatie in het pand. Voorlopig wacht men het politieonderzoek af. Mocht blijken dat het foute boel was, vertelt zij, 'nemen wij passende maatregelen'.
Burgemeester Roland van Benthem is geschrokken. "Maar criminelen zoeken nu eenmaal de plekken op waar ze niet direct opvallen. Belangrijk vind ik dat als mensen denken dat er iets niet klopt, ze dat ook gaan melden. De politie kijkt dan eerst rustig. Dus we vallen echt niet gelijk binnen. En als het loos alarm is, ook prima. Zeker in een woonstraat zijn drugslabs of hennepkwekerijen nu eenmaal gevaarlijk, ook voor de directe buren."