Het coronavirus houdt Nederland in haar ban.
Het coronavirus houdt Nederland in haar ban. Foto: PR

GGD test inwoners Gooi en Vechtstreek op coronavirus

Er bestaat een reële kans dat het uit China overgewaaide coronavirus (COVID-19) ook de regio Gooi en Vechtstreek heeft bereikt.

LAREN Het is nog altijd niet duidelijk of de pakweg vijf inwoners van 't Gooi, die maandag zijn getest op het coronavirus, wel of niet zijn besmet. En dat is goed nieuws, zegt de regionale GGD-woordvoerder Marije Mansfeld, want 'geen nieuws is goed nieuws'. "We komen pas naar buiten als we meer weten of als er positief - dus als iemand besmet is - wordt getest", aldus Mansfeld dinsdagmorgen.

Behalve de geteste inwoners van maandag waren er de afgelopen weken ook al enkele mensen uit deze regio getest. Zij waren niet besmet met COVID-19. Onduidelijk is nog wanneer de uitslagen van de maandag gecontroleerde mensen bekend worden. Het is namelijk druk in de laboratoria waar al die toetsingen zijn. "Thuistesten zijn er ook, maar daar staan wij als GGD niet achter. Die zijn niet betrouwbaar", zegt Mansfeld.
Mensen met het coronavirus hebben koorts en luchtwegklachten. Geadviseerd wordt om regelmatig de handen te wassen, te hoesten en te niezen in de elleboog en papieren zakdoekjes te gebruiken. Binnen het maandag geopende callcenter van de GGD in Bussum was het dinsdag met tot 13.00 uur 43 telefoontjes niet al te druk. Maandag kwamen er nog wel meer dan 200 telefoontjes binnen met allerlei vragen over het coronavirus. "Eigenaren van kinderdagverblijven belden met de vraag wat ze moeten doen, maar we kregen ook veel medisch inhoudelijke vragen", aldus Mansfeld.
Het Europese hoofdkantoor van Nike in Hilversum was maandag en dinsdag gesloten was vanwege een coronabesmetting bij een van de medewerkers (geen inwoner uit deze regio). Nader onderzoek door de GGD wees uit dat deze medewerker in de besmettelijke fase niet op kantoor aanwezig was. Daardoor hebben collega's op basis van de GGD-richtlijnen geen risico gelopen op besmetting.
Ook in Ziekenhuis Tergooi zijn maatregelen getroffen. Daar zijn directie en medewerkers voorbereid op een eventuele opname van besmette patiënten. "We hebben alle protocollen klaar mochten mensen met een verdenking op besmetting zich aandienen. Wij monitoren de situatie continu en scherpen onze protocollen aan op basis van de informatie van het RIVM. Mocht het virus in de Gooi en Vechtstreek opduiken dan heeft de GGD Gooi en Vechtstreek de regie. Ook zij zijn voorbereid op eventueel noodzakelijke maatregelen", staat op de website van het hospitaal.
Vivium met verzorgingshuizen in de gehele regio, waaronder in Laren Johanneshove-De Dennen en De Stichtse Hof en in Blaricum De Torenhof, heeft ook actie ondernomen. "We zijn extra alert en hebben een draaiboek klaarliggen 'voor het geval dat'", meldt Vivium-woordvoerder Nicole Boer. Er ligt tevens voor minstens twee weken voedsel in het magazijn en er staan flessen vol desinfecterende zeep in de kast. Fysiotherapeuten kunnen - indien nodig - zorgtaken overnemen.

Het GGD-callcenter is op werkdagn tussen 8.30 en 17.00 uur te bereiken via 035-6926400.